Şirket sermayelerini ödediniz mi?
Şirketler kurulurken bir sermaye konulması gerekir. Bu sermayenin de ne zaman ödeneceği şirket kurulurken belirlenir. Sermaye artırımlarında da artırılan sermayenin ne zaman ödeneceği sözleşmede belirtilir. Buraya dek kimsenin itirazı olmaz. Bundan sonra ise iki arazlı durumdan birinin çıkması olasıdır. Ya şirket iş yapmadığı için paraya ihtiyacı yok diye bu sermaye ödenmez, ya da ortaklardan bir kısmı öder, bir kısmı ödemez.
Gecikmeye ceza yok Ticaret Kanunu'nda sermayenin belirlenen ödeme gününde ödenmemesi durumunda uygulanacak bir ceza yok. Ticaret Kanunu'nun 140'ıncı maddesine göre, ortak sermaye payını ödemeyen ortaktan bu taahhüdünü yerine getirmesini talep edebilir. Ya da bunun yerine faiz isteyebilir. Fakat faiz istemek için önceden ihtar çekilmesi gerekir. Yani şirket, ortağa "sermaye borcunu öde, yoksa faiz isteyeceğim" diye ihtar çekecek. Çekmezse faiz de alamaz. İnsan kendine ihtar çeker mi Çekmez. Bu yol da işlemez. Ortaklardan biri sermaye borcunu ödemezse, diğer ortaklar ondan sermaye borcunu ödemesini isteyebilecekleri gibi faiz de isteyebilirler (TTK. Md. 407). Ama ilişkiler bozulmasın diye bu yola pek başvurulmaz.
Şirketten para çeken ortak Yılbaşından itibaren iş değişti. Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre şirketler, ortakları ve bunların yakınları ile olan her türlü ilişkilerinde üçüncü kişilerle olan ilişkilerde nasıl davranıyorlarsa aynı şekilde davranmak zorundalar. Şirketten para çeken ortak bu para düşük de olsa, çok kısa süreyle alınmış da olsa bankada elde edeceği getiriyi ödemek zorunda. Sermayesini ödemeyen ortaklar da şirket hiç iş yapmasa da, paraya ihtiyacı olmasa da bu sermayeyi zamanında ödemek zorunda. Ödemeyenler bu para bankaya yatırıldığında veya devlet borçlanma senetlerine yatırıldığında elde edilecek faizi ödemek zorundalar. Devlet de bu faiz üzerinden vergisini alacak. Şirketin iş yapmıyor olması sermayeyi ödememenin gerekçesi olamayacak. Herkes şirketine bir baksın, bizden uyarması...