Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 23 Aralık 2006  
Yazar Arşivi

Emekli çalışanın tazminatı

Sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak 6 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarıldım. Bana emekli çalışana ihbar tazminatı verilmediğini söylediler. Doğru mu?
İş Yasası ile sosyal güvenlik yasaları farklı. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı İş Yasası'nda düzenlenmiştir. Emekliliği ve emekli olduktan sonra çalışanların ödeyecekleri primleri sosyal güvenlik yasaları düzenler. İş Yasası'nda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı düzenlenirken daha önce emekli olanlarolmayanlar diye bir ayrım yapılmamıştır. Kıdem tazminatı çalışılan sürenin karşılığında ödenen toplu paradır. İhbar tazminatı daha farklıdır. Çalışan kişi kendisinin işten çıkarılmasını gerektiren kusurları olmadan işten çıkarılmak istenirse, kendisine ya iş araması için 'önel' denen bir süre izin verilir. Bu izin verilmezse izin süresinin ücreti verilir. İşten çıkarıldığınız işyeri yetkilileri ile bu şekilde bir görüşme yapın. Yine ödemezlerse dava açmak üzere bir avukata başvurun.

Destekleme priminde boşluk
Yazınızda "Köşe yazısı yazmak" başlığı altında verdiğiniz cevabı algılayamadım. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararıyla Bağ-Kur emeklilerinin değil, bu kapsamda çalışanların destek priminin yükseltilmesinin iptal edildiğini söylüyorsunuz. Yani şimdi işveren statüsünde işyeri sahipleri ve şirket ortakları destek primi ödemeyecekler mi?
Eski yasalar 2007 başında yürürlükten kalkıyor. Yeni yasanın ilgili hükmü de iptal edildiği için bir boşluk doğuyor. Yeni bir düzenleme yapılmazsa BağKur kapsamında çalışanlar 2007 başından itibaren destekleme primi ödemeyecekler. Yeni bir düzenleme ile bu boşluğun doldurulması gerekiyor.

Kooperatif hissesi satışı
2000 yılında üye olduğum kooperatif hissemi 35.000 liraya sattım. Şimdiye dek kooperatife ödediğim tutar 18 bin YTL. Bundan dolayı vergi ödemem gerekir mi?
Kooperatif hisselerinin satışından doğan kazanç değer artış kazancı olarak vergiye tabi. Kazanç hesaplanırken üyelik için yapılan ödemeler, satışın olduğu ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı üretici fiyat endeksleri dikkate alınarak artırılır ve artırılmış tutar maliyet olarak kabul edilir. Bu artırım işleminin yapılması ödeme ile satış arasındaki sürede toptan eşya fiyat endeksindeki artışın yüzde 10 veya üzerinde olması gerekir. Bu artırımın her ödeme için ayrı yapılır. Satış bedelinden artırım sonucunda bulunan tutar ile satış sırasında masraf yapılmışsa o masraflar düşülerek kazanç bulunur. Kazancın 6.000 lirası verginden istisnadır. Aratan tutar olursa vergiye tabidir. Belirtmek gerekir ki, elden çıkarma karşılığında para alınmamış trampa ve benzeri şekilde işlemlerle başka mal veya hizmet alınmışsa bunların emsal bedeli de satış bedeli yerine geçer.

Üst birlik aidatları
Kooperatifimiz bir üst birliğe üye. Üst birlik hiçbir şey yapmadan hem aidat alıyor hem de altyapı katılım bedeli istiyor. Oysa arsamızdan henüz imar bile geçmedi. Bu paraları ödemek zorunda mıyız?
Üst birlikler kooperatiflerin müşterek menfaatlerini korumak, amaçlarını gerçekleştirmek için iktisadi faaliyette bulunmak, faaliyetlerini koordine etmek ve denetlemek, dış memleketlerle olan münasebetlerini düzenlemek, kooperatifçiliği geliştirmek ve eğitim yapmak, kooperatifçilik konularında tavsiyelerde bulunmak gibi hizmetlerin yerine getirilmesi için kurulur (Kooperatifler K. Md. 70). Genel kurulları da üye kooperatiflerin temsilcilerinden oluşur.
Aidatlar genel kurullar tarafından belirlenir. Aidat ödenmesi zorunludur. Ancak alt yapı katılım bedeli bir hizmetin karşılığı olarak alındığı için ileride o hizmetin yapılacak olması nedeniyle para biriktirmek için amacıyla alınıyor olabilir.
Kooperatifiniz üst birlik üyeliğinden o hizmeti almadan ayrılırsa ödediğiniz altyapı katılım bedelini geri alabilirsiniz. Ancak kooperatifin vergi muafiyetinden yararlanması için bir üst birliğe üye olması gerekir. Üst birlik değiştirmek sizin hakkınızdır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yatırımlara devlet yardımları   / 21-12-2006
 Yeni yasada şirket ortaklarından alınan borç ne olacak?   / 16-12-2006
 Tüm KDV oranları indirilsin   / 14-12-2006
 Gizli harcama yapan sorgudan kurtulacak   / 12-12-2006
 'Geçiş sert oldu, primi düşüreceğiz'   / 10-12-2006
 Takvim emeklinin yanında - 2   / 09-12-2006
 Çalışan emekliden elinizi çekin   / 02-12-2006
 Kooperatifler için son günlerin önemi   / 25-11-2006
 Herkes beyanname vermeli   / 23-11-2006
 Kıdem tazminatı eşe ödenemez   / 21-11-2006
GÜNCEL
Orucu bozmak fazilettir 'Orucu bozmak fazilettir'
Kütahya'da kendisini 'Peygamber' ilan ettiği belirtilen H.B.'nin...
Ölüme kaçırdı
'Acaristanbul yıkılacak'
Deprem fırtınası...
Grip değil aşısı hasta etti
Hayvanat alanı
2007'de sizi neler bekliyor
SPOR
Altıntop Altıntop aşkı
Yönetim, UEFA'da forma giyemeyecek olmasına rağmen Halil Altıntop...
Önce sizi gönderenler erken...
Gerilim tırmanıyor
Wederson kötü son
Doğan'ın hedefi Jardel
Kartal'a özel tarife
10 milyon €'luk hüsran
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 9°C 4°C 
ANKARA Sisli 5°C -5°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 12°C 6°C 
ANTALYA Az Bulutlu 16°C 9°C 
ADANA Az Bulutlu 16°C 2°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.180,200 D:% 0,25
DOLAR S: 1,426 D:% -0,24
EURO S: 1,878 D:% -0,19
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu