Arabana sahip çık Türkiye'de yılda 40 bin araç çalınıyor. Polisimiz oto hırsızlarıyla mücadele ediyor ama her seferinde suçlular yöntem değiştiriyor. Aracınız için alabileceğiniz tedbirler var
Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine bakıldığında, Türkiye'de her yıl 40 bine yakın araç, hırsızlar tarafından çalınıyor. Polisimiz bunların bir çoğunu bulsa da, araçlarına kavuşamayanların sayısı da az değil. Araçların çalınmasını önlemek için polisiye tedbirlerin yanında bizim de almamız gereken bazı tedbirler var. Polis yetkililerinin hazırladığı bu uyarıları dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum:
'BELGEBIRAKMAYIN' "Yapılan gözlemlerde park edilen araçların içinde her zaman araca ait belgelerin ve yedek anahtarlarının bırakıldığı görülmektedir. Çoğu zaman araçlar, trafiğin ortasında ve mağazaların önünde çalışır bir vaziyette bırakılmaktadırlar. Bu ise hırsızlık için davetiye çıkartmak anlamına gelir. Tedbir, hiçbir zaman sigortalamaktan kötü değildir. Seyahatlerinizde ve izinlerinizde aracınızın çalınması hiç de iyi bir olay değildir ve büyük problemleri de yanında getirir. Şunu da biliniz ki, hırsız çalmış olduğu araç ile bir trafik kazasına karışabilir. Bunun dışında, çalınan aracınız başka bir suçun işlenmesinde (mesela hırsızlık, soygun vb.) kullanılabilir. Düzenli bir emniyet tedbiri uygulamakla belki başka bir suçu da önlemiş olacaksınız."
***
Mekanik tedbirler - Bu tedbirler suçluların korkutulması amcasını taşır. * Özelemniyetçubuklarıiledireksiyonunçevrilmesiniengelleyebilirsiniz. * Özel numaralı kilitler, çekilmiş olan el frenin inmesini engellemektedir. * Vitesinoynamasınıengelleyenkilitler. * Hem vites kolunu hem de aynı zamanda el frenini kilitleyen kilitler. Elektroniktedbirler: * Orta sınıftaki araçlarda "bölücü" kullanılarak, belirli özellikler için faydalanılabilir. (ateşleme, benzin akışını kesme gibi).
Otonuzda alarm varsa
* Dışarıdan erişilmeyecek şekilde bir yedek siren bulundurun. Sistem için her zaman yedek pil olsun. * Satın alırken akustik alarm (30 saniyelik 9 sinyalli optik alarm 4 dakikalık) tercih edilmelidir. * Kurdurduğunuz sistemin çalışıp çalışmadığını sürekli kontrol edin. * Araçlarda mekanik titreşim sistemleri tavsiye edilmemektedir. Sesli sistemler daha etkilidir. * Eğer aracınızın alarmı arka arkaya çalmaya başlarsa, alarmı kapatmayın, aracınızın yerini değiştiriniz. * Alarm bagaj dahil tüm kapıları kontrol edecek şekilde olmalıdır.
Bunlara dikkat * Anahtarı aracın üzerinde bırakmayınız. * Araçtaherhangibirbelgebırakmayınız.(Ruhsat,ehliyet,kimlikgibi) * Yedek anahtarı araçta bırakmayınız. * Otostopçularıalmayınız. * Alarm tertibatı takın. * Kısasüreliinişlerinizdearacınızıçalışırvaziyettebırakmayın. * Araçta dışardan bakınca dikkat çeken bir eşya bulundurmayın. * Benzinistasyonlarındaaraçtanayrılırkenkapılarımutlakakilitleyipanahtarıyanınızaalın.