Boğazdan başlayıp akciğerlere kadar ilerleyen 'pnömokok bakterisi' kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Uzmanlar, özellikle çocukların ciddi risk altında olduğunu söylüyor.
Bademcik iltihabı, zatürree, eklem, menenjit ve kalp romatizması gibi riskli hastalıklara neden olan pnömokok mikrobu, çocukların sağlığını da ciddi ölçüde tehdit ediyor. Yetişkinlerin yüzde 5 ile 10'unda, çocukların ise yüzde 20 ile 40'ında bulunan ve boğaza yerleşen bu mikrop, buradan orta kulağa ve sinüslere oradan da akciğere kadar gidebilir. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Ceyhan; "Bu bakteri kimi zaman kişinin boğazında bir hastalık yapmadan bulunabilmektedir" diyor, ama hastalığın ciddi boyutlarına karşı uyarıyor.
Bakteri ilerler Prof. Ceyhan, "Boğazda bulunan bu bakterinin ilerlemesine bağışıklık sistemi engel olur. Ancak grip gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik solunum yolu hastalıkları, pasif sigara içme (anne-babanın çocuğunun yanında sigara içmesi) solunum yolununun bağışık sistemini bozar. Böylece pnömokok akciğere kadar ilerler. Ayrıca, dalak yokluğu, şeker hastalığı, kronik akciğer, böbrek ve kalp hastalıkları gibi durumlarda da pnömokok ile gelişen hastalık riski artar" diyor. Özellikle kış aylarında artan nezle, grip, bronşit ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonları ile kızamık, suçiçeği, kabakulak, menenjit gibi solunum yoluyla bulaşan hastalıkların sıklığının artamasının sebebi, sanıldığı gibi mevsimsel değişikler sonucu ortaya çıkan üşütme değil. Bu mevsimde kapalı ortamda daha uzun süre geçiriliyor ve kişilerin mikropları birbirine bulaşıyor.
Hastalıktan korunmak Pnömokoklar, solunum yolu ile bulaşan mikroplar arasında ilk sırada. Her yıl dünyada 1.5 milyonu 5 yaşındaki çocuklar olmak üzere 4 milyon 300 bin insan zatürree nedeniyle hayatını kaybediyor. Pnömokokun neden olduğu hastalıklardan korunmada en etkili yol, prömokok aşısıdır. Ülkemizde yeni uygulamaya giren konjuge pnömokok aşısı ilk 5 yaş içindeki çocuklarda özellikle menenjite, kısmen de zatürree ve orta kulak iltihabına karşı koruyucudur. Prof Ceyhan, "Ülkemizde iki tip pnömokok aşısı mevcuttur. Biri risk taşıyan büyük çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda kullanılmamaktadır. Diğeri de 2 yaşından küçük çocuklarda 2. aydan itibaren kullanılabilmekte ve uzun süre koruyuculuk sağlamaktadır" şeklinde konuşuyor.