Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 10 Kasım 2006  
Yazar Arşivi
Dolandırılanlar, dolandıranlar ve sorumlular
28 Şubat enkazı

Dolandırılanlar, dolandıranlar ve sorumlular

Evvelki akşam "Sözün Özü"nde Yimpaş konusunu işledik. Seyirciler, gönderdikleri mesajlarla katkıda bulundular. Mesajların çoğunda, insanlar, uğradıkları mağduriyeti belirterek "Ne zaman paraların kendilerine ödeneceğini" soruyordu. Kimisi de, bu kadar çok batık şirket mevcutken, niçin medyanın Yimpaş'a yüklendiğini öğrenmek istiyordu. Bunun bir kârzarar ortaklığı olduğunu, para yatıranların risk aldığını, dolayısıyla, zarara da katlanmak zorunda olduklarını söyleyenler de vardı.
Birkaç haftadır konuyu yakından takip ediyorum. Olayların bu şekle gelmesinde çok sayıda unsur bir arada rol oynuyor.
1) Başta iyi niyet olabilir: Küçük tasarruflar biraraya getirilerek büyük işler başarılsın.
2) Vatandaşın gösterdiği ilgi yüzünden, kötü niyetliler de para toplama işine karışıp, keselerini doldurmayı düşündüler.
3) 28 Şubat süreci, gelişmeleri çok olumsuz etkiledi. Asker yeşil sermayeye hücum edince, İslâmi holdinglerin eline bir koz verdi. Mağduru oynayarak, para toplamak kolaylaştı. Esas büyük para akımı o dönemde gerçekleşti.
4) İslâmi holdinglerin hisse senetleri büyük bir talep patlamasıyla karşılaşınca, Sermaye Piyasası Kurulu, para alışverişini resmileştirme gayreti içine girmeliydi. Böylece her şey kayıt altına alınacaktı. Ama, Kurul, 28 Şubat zihniyetinin de telkiniyle, sermaye artışına izin verme konusunda ayak sürüdü. Bu yüzden paralar açıktan geldi; kimi kayda girdi, kimi girmedi; hiçbir denetim yapılamadı.
5) Hızlı para akışı karşısında, İslâmi holdingler direnemedi; ortak almaya devam ettiler ve bu parayı hemen kullanmak için düşüncesizce yatırımlara giriştiler. Maalesef en tepe noktalarda profesyonel yönetici ya kullanmadılar; kullandılarsa da devamlı onların işine karıştılar.

***

Bu şekilde para toplayan şirketler arasında 3'ü ciddi yatırım yapmış ve ayakta kalabilmiş görünüyor: Kombassan, İttifak Holding ve Yimpaş.
Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar bazı rakamlar veriyor: "Yimpaş 1982'de kuruldu. 1983 yılından 2000 yılı sonuna kadar toplam net kârımız 134 milyon marka tekabül ediyor. Ödediğimiz kurumlar vergisi, KDV, SSK primi, motorlu taşıtlar vergisi vs yani toplam vergi aynı dönemde 296 trilyon lira ki, bu, yıllar içinde değişen paritelere göre 480 milyon mark değerinde. Bu süreçte, toplanan para, Euro üzerinden hesap edilirse 600 milyon Euro civarında; mal varlığımız ise 1 milyar 200 milyon Euro."
Bu rakamlara bakınca, sanki her şey güllük gülistanlık, sanki Yimpaşzedeler paralarını isteseler alacaklar gibi. Oysa bu doğru değil.
Özkan Öksüz, ekonomik gerçeğin altını çizdi: "Hükûmet kanun çıkarsa dahi, paralarını kaptıranların taleplerinin tamamen karşılanması mümkün olmayacak."
Çünkü, zaten bu holdinglerin çoğu tabela şirketi; ne firmalar ortada, ne de sorumlular. Ayakta kalanlar için konuşalım: Gene alamayacaklar. Çünkü para yatıranlar, bir holdinge ortak oldular. Bir bankada mevduat yapmadılar. Kendilerine "Talep ettiğiniz takdirde para size geri verilecek" denilmiş olabilir. Böyle bir şey kendilerine söylenildiyse, gerçek dışı bir vaad verilmiştir. Çünkü Türk Ticaret Kanunu, herhangi bir işletmenin elden çıkardığı hissesini geri almasına engeldir. Bu yüzden, Yimpaş'a dava açıp parasını almak isteyenler, davayı kaybediyor. Hâkim, Türk Ticaret Kanunu'nun 405'inci maddesinin 2'nci fıkrasına dayanarak, şikâyetçinin parasını geri isteyemeyeceğini söylüyor. Aynı durum, dünyanın bütün ülkelerinde geçerli.
Şimdi hükûmet, Türk Ticaret Kanunu'nda bir değişikliğe giderek veyahut SPK Kanunu'na yeni hükümler ilâve ederek, şirketlere hiç değilse kısmen, belirli bir oranda, elden çıkarılan hisseleri geri alma imkânını tanıyacak. O zaman Yimpaş, çok yoğun hücum olmazsa, mağduriyetleri gidermeye çalışabilir.
Ayrıca, Yimpaş, şirketlerin birbirinin hissesini devralması suretiyle, 2001 yılında, talep eden ortaklarına büyük paralar ödemişti. Ortak, elindeki Yimpaş AŞ'ye ait hisseyi Yimpaş Holding'e satabiliyor veyahut Yimpaş Gıda Sanayi, Yimpaş Holding'in hissesini alabiliyordu. Ama, SPK, bunun borsa muamelesine benzer bir aracılık faaliyeti olduğu
düşüncesiyle, bu şekildeki alışverişleri yasakladı. Yimpaş, bu yüzden talepleri karşılayamaz duruma düştü. Konu mahkemeye intikal etti; mahkeme Dursun Uyar'a hak verdi. Yargıtay usulden bozdu. Dava Yimpaş lehine sonuçlandığı takdirde, Uyar, SPK'nın "aracılık faaliyeti" gibi gördüğü, şirketlerin birbirinin hissesini alıp satması işlemini sürdürecek ve mağduriyetleri gidermeye çalışacak.
Altını çizerek söyleyelim: Bu, sadece Dursun Uyar'ın vaadi.
Tekrar edelim: Hangi imkân doğarsa doğsun, hangi düzenleme yapılırsa yapılsın, 115 bin ortağı olan Yimpaş'tan toplu para çekişi olursa, bunu karşılamak mümkün değildir. Dursun Uyar, birkaç bin mağdurun güveninin sarsıldığını, ama diğer ortakların Yimpaş'a destek vermeye devam ettikleri söylüyor. Bu doğruysa Yimpaş ayakta kalabilir, kendini toplayabilir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cenaze istismarı yapmayalım   / 09-11-2006
 ABD, Fransa ve laiklik   / 08-11-2006
 Umudumuz Ecevit   / 07-11-2006
 Kopyacı siyasetçi   / 04-11-2006
 İhbar mektubu ve CHP   / 03-11-2006
 Yimpaş üzerinden iktidara taarruz   / 02-11-2006
 Evren'i yargılayan bir film   / 01-11-2006
 Söz Dursun Uyar'ın   / 31-10-2006
 Vur abalıya   / 28-10-2006
 Ağar... Kodu ve oturttu...   / 27-10-2006
GÜNCEL
Maytap Maytap mı bu!
Büyük panik yaşandı
Okuldaki haylazlığın bedeli ağır...
Komisere suçlama
Peruk yasağı
Dön dolaş soygun
Trabzon'da ishal salgını
Passat'la Haliç sefası
Esrarengiz hırsızlık
SPOR
Tarih: Tarih: 14 Mayıs Saat: 21.05
Yukarıdaki başlık aşağıdaki fotoğrafları anlatıyor. F.Bahçe, bundan...
Zico oynat artık beni
İhanet etmedim
Bosque itirafı
Doğan Trabzon'a kol kanat...
Manisa kupada da kayıp
Bir ihtimal daha var
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 14°C 8°C 
ANKARA Sisli 12°C 0°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 19°C 9°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 19°C 10°C 
ADANA Az Bulutlu 20°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.890,930 D:% 0,39
DOLAR S: 1,448 D:% -0,65
EURO S: 1,852 D:% -0,48
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu