Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 31 Ekim 2006

Söz Dursun Uyar'ın

Yimpaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında birden bire başlatılan bombardıman dikkatimi çekti. Medyayı iyi tanıdığım için, tek amacın halkın menfaatini korumak olmadığını düşünüyorum. Evet, ortada bir takım mahkemeler, Almanya'nın arama kararı filân var ama, öyle diğer bazı yeşil sermayeli kuruluşlar gibi, malı alıp da kaçan biri söz konusu değil galiba.

***

Bir de, Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ı dinlemek istedim. Ve zihnimdeki bazı soruları kendisine sordum. Anladığım kadarıyla durum şöyle:
Önce 1982'de Yimpaş AŞ kuruluyor. Sermaye Piyasası Kanunu'na göre, hissedar sayısı 100 kişiyi geçince, 1984'te Yimpaş AŞ, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK'ya) kaydını yaptırıyor ve 1997'ye kadar 10 defa sermaye arttırımına gidiyor. Bir başka ifadeyle, SPK'nın izniyle halka hisse satıp para topluyor.
1997'de, meşhur 'cadı avı' başlayınca (28 Şubat), SPK, Yimpaş AŞ'ye yeniden hisse çıkartıp, satış yapma izni vermiyor. Bunun üzerine, 1990'da kurulan Yimpaş Holding'teki Yimpaş AŞ'ye ait hisse senetleri, halka satılmaya başlanıyor. Tam 28 bin kişi hisse alıyor ve Yimpaş Holding, 1997'de SPK'ya kaydını yaptırıyor.
Bu arada, Sermaye Piyasası Kurulu, yoğun çabalar neticesinde, ancak, 2000 yılının Mart ayında 3 yıl aradan sonra- Yimpaş AŞ'ye sermaye arttırımı iznini veriyor ve böylece 34 bin kişiden, satılan hisseler karşılığında 557 milyon mark toplanıyor.
Yukarıda adı geçen 3 şirket, SPK'nın izniyle toplam 21 kere sermaye artışına giderek, hisse senedi satıyor; 97 bin hissedarı oluşuyor. Toplanan para, borç değil; hissedar, kâra, zarara, mülkiyete ortak oluyor. Kimseye kâr garantisi verilmiyor.
SPK, o tarihten sonra yeniden hisse senedi satışına müsaade etmeyince, bu defa Yimpaş yöneticileri, Almanya ve İsviçre'de kurdukları şirketlerin hisselerini satıp, para topluyorlar. Topladıkları paralarla, Belçika'da, İngiltere'de, Fransa'da, Avustralya'da, Türkmenistan'da, Özbekistan'da ve izin aldıkları ölçüde Türkiye'de yatırımlar yapıyorlar.

***

Peki, sıkıntı nerede çıkıyor? Neden SPK, Dursun Uyar'ı mahkemeye veriyor ve Uyar mahkûm oluyor? Niçin Almanya Uyar'ın tutuklanmasını istiyor?
Önce Almanya'dan başlayalım: 2001 yılında kriz olunca, Yimpaş da bir çok şirket gibi nakit sıkışıklığına düştü. Almanya'da kurulan şirketin tüzüğüne göre 45 gün önceden haber verilmek kaydıyla, hissedar, elindeki hisseyi iade edip, parasını geri alabilecekti. Hissedarlara 50 milyon mark civarında bir para geri verilmekle birlikte, devamı gelmeyince, Uyar ve yöneticiler hakkında bazı avukatların da girişimiyle dolandırıcılık davaları açıldı. 200 davanın 48'ini Uyar kazandı. (Bu şekilde Türkiye'de açılan 117 davadan 113'ü de gene Uyar'ın lehine bitti.) İşte, difüzyon denilen ve Türkiye'ye "tutuklama kararı" olarak yansıyan işlem, Almanya'daki dolandırıcılık davalarının biriyle ilgili. Uyar, bunun bir "mahkemeye celp" kararı olduğunu belirtiyor ve kendisinin ifade için arandığı o davadan diğer iki yöneticinin, Faik Gürler ve Abdurrahman Çiğdem'in beraat ettiklerini söylüyor.
Uyar, geri ödemeler yapılamadığı için, iflâs edip kayyuma teslim edilen Almanya'daki şirketle bir uzlaşmaya varmış.
Sözü Uyar'a bırakalım: "2003 yılında, yabancı sermaye, izinsiz olarak Türkiye'de yatırım yapma hakkını elde edince, bu imkândan yararlanarak, Almanya'daki şirketten 30 milyon Euro değerinde hisse aldık. Ama para yerine hisse sahiplerine Türkiye'deki şirketlerden hisse verdik. SPK buna da engel oldu. Gerekçesi: 'İflâs eden bir şirketin yükünü alarak, Türkiye'deki şirketleri kayba uğratıyorsunuz.' Oysa o Almanya'daki şirket iflâs etmedi; dünyanın bütün yerlerinde mal varlığı var. Sadece nakit sıkıntısına düştü."
Öte yandan İsviçre, Yimpaş hakkında kara para araştırması başlattı. Bu yüksek meblağlar nasıl toplandı? Bunlar gerçek kişilere ait paralar mı? Yoksa paravan şirketlerle kara para aklanması mı söz konusu? Dava hazırlık soruşturması aşamasında.
-Peki SPK yasaya aykırı olarak yurttaşlardan para topladığınız gerekçesiyle niye dava açtı?
-Yimpaş AŞ, sermaye arttırımı için SPK'dan izin beklerken, halktan para toplayamıyordu. SPK'dan bir yetkili bize, 'Nasıl olsa izin çıkacak, paraları muhasebenize borç olarak geçirin, sonradan ortaklık hesabına aktarırsınız' dedi. Mart 2000'de çıkan sermaye arttırımı iznine kadar, bir bölüm para bu şekilde toplandı. SPK bu yüzden bize dava açtı. Şimdi Yargıtay aşamasındayız.
Dursun Uyar, Aytaç, Yimpaş Mağazacılık AŞ gibi bazı şirketleri halka açarak kolaylıkla mükellefiyetlerini yerine getirebileceklerini söylüyor. Yimpaş Grubu'nun 1 milyar 220 milyon Euro değerinde mal varlığı var.

***

Bu bilgileri herkes daha sağlıklı düşünebilsin diye yazdım. Dursun Uyar Salı akşamı (bu akşam) çok sayıda uzmanın sorularına Ahmet Hakan'ın CNN Türk'teki programında cevap verecek. Böylece medya bombardımanının haklı olup olmadığını daha iyi anlayabileceğiz.
GÜNCEL
Yok edici 'Yok edici' geliyor
Tarihimizin en büyük savunma projesi... Türkiye, 'Yok edici' olarak...
10 dakika lütfen
Sapıklara da bayram
Son çizgi
'Ölüm tacirleri'ne baskın yılı
Hayat bu kez 'Uğur'lu
Türkiye sular seller içinde
SPOR
Ya Ya tamam ya devam
Tek yol üç puanı almak
Sarı-Kırmızılılar, 14 gün önce...
İşte bu kadar
Düzeltmezsen gidersin
Kezman gelince ne olacak?
Büyük çöküş
Kocaeli açtı Belediye bitirdi
Dev şölen başlıyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.081,410 D:% -1,48
DOLAR S: 1,460 D:% 0,31
EURO S: 1,854 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu