Yıpranmış hücrelerin yenilenmesinde büyük etkisi olan bir çok bitki, yaşlanmayı geciktirerek uzun yılllar genç kalmamızı sağlayabiliyor. Yeter ki, hangi bitkinin ne işe yaradığını bilelim....
Birçok masala, hikayeye filme konu olan hayaldir gençlik iksiri. Kimi zaman bir suda bulur gençliği insanoğlu, kimi zaman ak sakallı bir ihtiyarın elindeki sopanın hareketinde. Masallardaki bu hayaller aslında bizim günlük hayatımızda yakalayabileceğimiz gerçekler haline gelebilir. Yeter ki, tavsiye edilen ürünleri düzenli olarak kullanabilelim. Uzmanlar, bazı bitkilerin insanlardaki yaşlanmayı geciktirici, hatta önleyici etkileri olduğunu söylüyor. Yaşam için oksijen hayati bir önem taşıyor. Ancak bir yandan da vücutta bir takım zararlı etkiler oluşturabiliyor. Alınan oksijen vücutta bazı kimyasal etkileşimler sonucunda serbest radikaller denilen kararsız oksijen molekülleri meydana getirebiliyor. Bunlar hücre içine girerek ve yapıyı bozarak yaşlanmayı da hızlandırabiliyor.
Vücudunuz hep genç kalsın Zararlı oksijen moleküllerine karşı iyileştirici etkili maddelere 'antiroksidan' deniyor. Doğal kaynaklı antioksidanlar dokuların bozulmasını önlüyor. Tavsiye edilen bitkiler bu bozulmayı önleyici maddeler içeriyor. Vücudunuzun hep genç olmasını istiyorsanız şu reçetelere bir göz atın: LİMON: İçerdiği bol C vitamini dolayısıyla antiroksidan etkilidir. Başka bir antiroksidan olan E vitaminin dayanıklığını da artırıcı özellik taşır. E vitamini ise derideki bağ dokularını besleyerek elastikiyetini kaybetmeyi engeller.
KUŞBURNU: Yüksek oranda C vitamini barındırır. Dokuları iyileştirci, yıpranmış hücrelerin onarılmasında yardımcı rol oynar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaraların ve yanıkların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Birikmiş toksinlerin atılmasını sağlar. C vitamininin yanı sıra D ve A vitamini de içerir. Bir avuç kuşburnu, 1 litre kaynayan su içine atılır ve günde 2-3 fincan içilebilir. AVAKADO: İçerdiği E vitamini bakımından antiroksidan etkilidir. Dokuların yeniden yapılanmasını kolaylaştırır. Potasyum oranı da yüksek miktardadır. Hücrenin dengesinin korunmasını sağlar. Kasları güçlendirir. Saç, tırnak ve cilt sağlığının korunması için oldukça yarar sağlar. HELİLE: Kuyruklu biber veya Hindistan eriği olarak da bilinir. Madenleri bile eritebilecek güçte olduğu söylenmektedir. Eski hekimler helile yiyenlerin çok geç ihtiyarlayacağını söylemişlerdir. ISIRGAN OTU: Organizmanın çalışmasını düzenleyicidir. Mikrop öldürücü özelliği vardır. Kanı temizleyici etkiye sahiptir. Dokuların yaşlanmasını yavaşlatma etkisine sahiptir. Yapraklarından hazırlanan çaydan günde 1 bardak içmek koruyucu olarak yeterlidir. POLEN (arı poleni): Komple bir protein deposudur. A ve B kompleks vitaminleri bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiririr. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Sabah aç karına 1 çay kaşığı, bir miktar bal ile alınabilir.
SOYA: Soya fasulyesinde bulunan lesitin maddesi, hücrelerin yaşaması için önemlidir. Yıpranmış vücut hücrelerinin yenilenmesine, kan yağlarının dengelenmesine, kan dolaşımının düzenlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.