Hipertansiyon geçici bir hastalık değildir ve ömür boyu dikkat edilmelidir! Tedaviye destek olarak; tuz, katı yağ, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır
***
Tansiyon düşürücü diyet
Her 5 kişiden 1'inde... Türkiye'de her 5 kişiden 1'inde hipertansiyon görülmektedir. Kümeli, tansiyon hastalarına şunları önerdi: "Alkol, sigara, tuz tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalı, egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır. Hipertansiyon geçici bir hastalık değildir. Ömür boyu dikkat edilmelidir. Özellikle 40 yaşından sonra erkeklerde, menopozdan sonra kadınlarda, böbrek hastalığı olanlarda, diyabetiklerde ve kalp hastalarında hipertansiyon riski artmaktadır.
KAN BASINCI ÖLÇÜMÜ Kan basıncında 2 değer bulunmaktadır. Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) ve küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı). Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur. Kan basıncı, yaşlılarda 140/90 mm Hg'nın altına, gençlerde ise120-130/80 mm Hg'ya indirilmelidir. Diyabetik hastalarda kan basıncı 130/85 mm Hg'nın altına böbrek hastalığı olanlarda daha da aşağı değerlere düşürülmelidir.
BÖBREKLERİN ROLÜ... HİPERTANSİYON gelişiminde, tuzun çok büyük önemi vardır. Bazı insanlarda, böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olabilir. Fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Böbreklerin hipertansiyon gelişimindeki rolü çok önemlidir. Hipertansiyonu olan bir hastada, yüzde 5 olasılıkla bir böbrek hastalığı vardır. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir."