Mide ve karın ağrılarını giderici, spazm çözücü ve bulantıyı önleyici etkilere sahip olan zencefil, iştah açıcı, sinirleri yatıştırıcı, bedeni ve zihni güçlendirici özelliklere de sahiptir. Sindirim sistemi ve mide ile ilgili hastalıkların tedavisinde, üst sindirim sisteminin mukozasını, ülser oluşumuna karşı korur. Yemek sırasında alındığında, proteinlerin sindiriminin daha etkili yapılmasını sağlar. Trombosit yapışkanlığını azaltır ve kanı çabuk pıhtılaşan hastaların tedavisinde yararlıdır. Bağırsak parazitlerine karşı etkilidir. Hazırlanışı: Taze zencefil, 1 tatlı kaşığını dolduracak şekilde rendelenir. 1 çay kaşığı kahverengi şeker ve 4-5 damla limon eklenerek, yemeklerden önce aç karnına alınırsa, sindirimin daha düzenli olmasını sağlar. Kuru zencefil kökü, kaynayan su kabının içine atılır, 5 dakika kaynatılıp ocaktan alınır. Üstü kapatılır. 10-15 dakika demlendirilir. Süzgeçten geçirilir. Tatlandırılarak, yemek sonrası çay olarak içilebilir.