KAYISI: Kurutulmuş kayısıda A, B, C vitaminleri, flour, bakır ve potasyum gibi maddeler bulunur. Mide ülserlerinde ve bulantı sonrası mideyi rahatlatıcı özelliği dolayısıyla tavsiye edilmektedir. YONCA: Meyvesi badıç (çiçekten hemen sonraki küçük hali) şeklindedir. Çiçekli ve yapraklı dallarında uçucu bir yağ, melilotik asit, kumarik asit ve kumarin bulunur. Sinirleri yatıştırıcı özelliğinden dolayı, sinirsel mide ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Mide ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayıcı etkisi de bulunmaktadır. KANTARON: Kırmızı, mavi ve sarı renkli türleri vardır. Çoğunlukla sarı kantaron kullanılır. Köklerinden ve çiçeklerinden yararlanılır. Mide ülseri, gastrit, hazımsızlık gibi durumlarda faydalanılır. İştah açıcı özelliği de vardır. Ülserde, 2-4 gr kantaron 300 gr su ile kaynatılarak yarım bardak içilebilir. Kantaron çiçeği, 10 gramı aynı miktarda anason ile karıştırılarak çemen suyu da katılmak suretiyle içilebilir. Yalnız kantaron bitkisinin kaynatılarak 1 bardak içilmesi de mide iltihabına iyi gelir. NANE: Sinirsel mide ağrılarının giderilmesinde, safra akışının düzenlenmesinde, mide bulantılarının önlenmesinde oldukça faydalıdır. Mideyi rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Tek başına olduğu gibi, anason ile birlikte 10'- ar gram kaynatılarak içilebilmektedir. İSVEÇ ŞURUBU: Gastritin ağırlık derecesine göre, günde 2 veya 3 yemek kaşığı İsveç şurubu alınır. En etkili kullanım biçimi, yemeklerden yarım saat önce ve yarım saat sonra içilen bitki çaylarına, örneğin papatya çayına eklenmesidir. ISIRGANOTU: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısırganotu çayı, haftalar boyunca sürekli içilebileceği için, uzun süreli tedavi kürlerine çok uygun bir bitkidir. KUŞEKMEĞİ: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan yudumlanır. BİTKİ KARIŞIMI: 100 gr karakafesotu kökü, 50 gr aynısafa çiçeği ve 50 gr kuşekmeği, ince kıyılmış olarak harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan yudumlanır.