Geğirti, bulantısı, iştahsızlık ve bazen kramp eşliğinde olabilen ağrılarla kendisini belli eden mide rahatsızlıkları, şifalı bitkilerle tedavi edilebilir ya da önlenebilir.
AYNI SAFA: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek yaprağı, orta boy 1 su bardağı kaynar derecede suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan yudumlanır. EBEGÜMECİ: Gastrit için 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış taze yaprak, 1 bardak soğuk suda 10- 12 saat demlendirildikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak ılık çay, yudumlanarak içilir. Mide ülserinde, taze ebegümeci yaprakları ve kaba öğütülmüş arpa ile hazırlanan bir çorba çok yararlıdır. Önce arpa çorbası pişirilir ve sonra, ince kıyılmış taze ebegümeci yaprakları çorbanın üstüne serpiştirilir. MEYANKÖKÜ: Bitkinin kökünden meyan balı elde edilir. Zamk, reçine, glikoz, nişasta, glisirin, sakkaroz gibi maddeler ihtiva eder. Mide ülserinde, duodenum ülserinde, gastritte ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Meyan kökü kaynatılarak 1 bardak içilebilir. Çiçekleri de kullanılabilmektedir. SEMİZOTU: Suda haşlanarak ezilmek suretiyle özsuyu elde edilir. Bu su, sabahları 1 bardak içilir. ÜZÜM: Asmanın şeker bakımından zengin olan meyvesidir. Besleyici değeri yüksektir. Mide ve karaciğerin dostudur. B ve C vitaminleri ihtiva eder. Mide ağrılarını dindirici olup, gastrit ve ülsere de etkilidir. Kan yapıcı özelliği vardır. Bedeni canlandırıcı ve kuvvetlendiricidir. KUDRET NARI: Kabakgiller familyasından, şifa amacıyla yetiştirilen bir bitkidir. Zeytinyağında bekletilerek (rengi değişinceye kadar) kullanılır. Tadı ve kokusu hoş olmadığından, yağı bir şeker üzerine damlatılmak suretiyle (3-4 damla) mide ülserine karşı kullanılabilir. Yara iyileştirici etkiye de sahiptir. Mide iltihabında, narın sıkılarak elde edilmiş özsuyundan 1'er bardak içmek oldukça faydalıdır. ANASON: Mide hazımsızlıklarında kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun için 250 ml su kaynatılıp içine 1-2 kaşık (çay kaşığı) anason konulur ve 10-15 dakika bekletildikten sonra 1-2 tatlı kaşığı bal katılarak, yemeklerden sonra içilebilir.