Böbrek hastalarının yiyeceklerinin besin özelliğini yitirmemeleri gerekir. Kızartma yerine haşlama yemelidir. Potasyum sınırlaması var ise sebzeler pişirilirken ilk haşlama suları dökülür. Böylece potasyum alımı azaltılmış olur. Atkuyruğu (kırkilitotu, zemberekotu, çamotu, kırkboğum, tilkikuyruğu ve katırkuyruğu olarak da tanınır): Atkuyruğu, kanamalarda, kan kusmalarda, mesane ve böbrek rahatsızlıklarında benzeri olmayan bir bitkidir. Genellikle, ıslak ve sıcak bitki nemli bezlere yatırılarak, hasta bölgeye kompres (bitki lapası) olarak uygulanır. Ağrılı mesane üşütmeleri ve kramplara karşı, kaynatılmış bitkinin buğusu 10 dakika kadar mesane bölgesine uygulanır. Bu tedavi biçimi birkaç kere yinelendiğinde hastalık tümüyle atlatılır. Bu bitki, başarıları sayesinde eski çağlardan beri tanınmaktadır.