Böbrek hastalıklarında diyetin kişiye özel planlanması çok önemlidir. Kişinin yaşı, boy uzunluğu, ihtiyacı olan protein miktarı, vücut ağırlığı ve böbrek fonksiyon durumuna göre büyük farklılıklar gösterebilir ancak genel olarak böbreğe yük oluşturacak:
* Aşırı süt, yumurta, et grubu ürün tüketimi
* İçeriği bilinmeyen katkı maddesi olan yiyecekler
* Konserve, turşu, salamura, sucuk, pastırma, sosis
* Sakatatlar
* Tuz ve tuzlu yiyecekler
* Kuruyemişler, kurutulmuş meyveler
* Çikolata
* Et suyu
* Meşrubatlar, kahve, kakao, boza
* Tahin, pekmez, tahin helvası
* Muz, kavun
* Kurubaklagiller, bulgur, mısır
* Tarhana
* Patates gibi besinlerde sınırlama yapmak gerekebilir.