1- Durum Analizi Öncelikle var olan beslenme durumunuzla ne haldesiniz, enerjiniz nasıl? Ülser, diyabet, yüksek tansiyon, mide, bağırsak problemi var mı? Neden bu şekildesiniz?
2- Hasta Geçmişi Hastanın geçmişi hastadan, ailesinden alınan sübjektif bir bilgidir. Hastanın geçmişi önceki değerlendirmedeki beslenme eksiklişlerini saptar.
3- Tıbbi Geçmiş Hastanın sağlık durumu ile ilgili geçmişi beslenme durumunu etkileyebilecek faktörleri saptamak için ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmelidir.
4- Klinik Bulgular Vücut yapımızla ilgili ayrıntılı bilgiyi verip diyet programını hazırlamaya yardımcı olacak bazı analizlerin irdelenmesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenme programlarının hazırlanabilmesi ve kişiye özel olması için bu analizler elzemdir.
5- Beden Kitle İndeksi BKI, kilonun boyun karesine oranıdır ve vücut yaşlarının göstergesi olarak kullanılır. Sonuçlar kişiye göre yorumlanmalıdır BKI aşağıdaki eşitlikleri kullanarak hesaplanabilir.
Beden Kitle İndeksi sınıflandırması * BKI Sınıfı
* 40 ve üzeri 3. derece obezite
* 35-39. 9 2. derece obezite
* 30-34. 9 1. derece obezite
* 25-29. 9 fazla kilolu
* 18. 5-25 normal
* 17-18. 4 1. derece proteinenerji kötü beslenmesi
* 16. 0-16. 9 2. derece proteinenerji kötü beslenmesi
* 16'dan küçük 3. derece proteinenerji kötü beslenmesi
6- Siz Özelsiniz... Hiç kimse bir başkasıyla aynı değildir. Hepimiz için genel doğrular vardır, ancak bunları uyguladığınızda bireysel ayrıcalıklara dönüşür. Bireysel ayrıcalıklarımız ise çevresel dinamiklere, ailemizden gelen genlere, doğum anından yaşadığımız ana kadar olan beslenmemize, cinsiyetimize bağlıdır. Bu nedenle kişilerin beslenme planları farklılık göstermektedir.