Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 18 Aralık 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Oy Trabzon Trabzon
Uzungöl'e çıkmayanı döverler
Yemeden döner miyim uşağum?

Yemeden döner miyim uşağum?



Ben ki bu denli boğazına düşkün, göbeği köşeyi kendinden önce dönen ve mutfak sırlarını bilmeyi bunca isteyen bir Adem oğlu yöresel yemekleri tatmadan döner mi Trabzon'dan? Karalahana dolması, kaygana, mısır ekmeği, tereyağında alabalık, Hamsiköy'de sütlacı, Akçaabat köftesi, Trabzon tereyağı ve peynirinden yapılan meşhur kuymağı, ayranlı mısır çorbasını, hamsili pilavı, ve ille de Laz böreğini yemeden terk eder miyim şehri ağalar? İnanmayacaksınız ama Trabzon ekmeğini İstanbul pastanelerinde pasta niyetine sat tek kişi gık çıkarmaz bir daha ister ertesi gün. Hele de Vakfıkebir'in taş fırınlarında pişirilen araba tekerleği ebadındaki ekmeklere vay vay vaaay.

TARİFE BAK
Gerçi aynı ekmek Beşikdüzü, Çarşıbaşı fırınlarında da yapılıyor ama Vakfıkebir başka işte. Uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlü bir ekmek çeşidi olan bu Trabzon ekmeği, şehirlerarası otobüslerle her bir yana gönderiliyor, teslim alan aileler bayram yapıyor. Hadi yeri geldi diye bir güzellik edeyim de Laz böreği tarifi vereyim size. Laz böreği yörenin en önemli ikram yemeği sayılır. Önce malzemelerin tüyosu: 1 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çay bardağı süt, 1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu aldığı kadar un... Hepsi yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve 8 bezeye ayrılır. Baklava yufkası inceliğinde (şöyle diyelim arkasından gazete okunabilir incelikte) açılır.

LAZ BÖREĞİ KREMASI
5 kg süt, 6 yumurta, 1 su bardağı un, 2 su bardağı şeker orta sıcaklıkta ateşte sürekli karıştırarak krema yapılır. Krema parmak yanmayacak kadar olduğunda altı kapatılır, üzeri kaymaklanmadan ve soğumadan börek hazırlanır. Fırını 220 derecede önceden ısıtılır.

HARİKAYIM Dİ Mİ?
Açılan yufkaların 4 tanesi aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek tepsiye yerleştirilir. Bundan sonra ne yapılacağını çok iyi dinle sayın okur. Arasına hazırlanan kremayı aktar. Tepsiye aktarılan muhallebinin üzerine 1 kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurt gezdir. Kalan 4 yufka da aynı şekilde aralarına eritilmiş tereyağı gezdirilerek, üzerine sırası ile koy. Tepsinin üzerine tereyağı gezdir yaklaşık 40-45 dakika pişir. Daha sonra fırının sadece alttan ısıtması sağla, yaklaşık 10 dakika altını pişir sonra çıkart sarkan yufkaları bir şekilde kes, yok et, afiyetle ye. Nasıl iyi tarif ettim mi?




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
Düelloya 'sayaç' damgası! 'Suç işlemedim ki özür...
75 dakika laf attılar'3 büyük'te yola devam
'Ben o çarşaflıları...YÖK'ten büyük adım
TSK Kandil'i vurduOy Trabzon Trabzon
'Dağdaki gelsin tanışalım'Meclis'te karşı bildiri...
'Cumhurbaşkanı imza da atsın'Usulden görevden alınmış
AKTÜEL
Tacizciyi Tacizciyi Noel Baba mektubu yakalattı
ABD'de iki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunan sapık, Noel nedeniyle...
Bozcaada dünyanın 4. harikası
Mevlana'ya 9 yıl sonra kavuştu
Kriz bekarları da vurdu!
Sözün bittiği yerde şiddet...
Çocuklar çeyrek asır önce...
Kurtulmayı önce siz...
EKONOMİ
Dolara Dolara faiz darbesi
ABD Merkez Bankası FED'in faiz indirme kararı, doların değerini...
Taksici esnafı kanun...
283 bin kişi KEY'i aldı...
Gül'den şirket evliliği çağrısı
11 fabrikada üretim durdu
'Güneşli havada şemsiye...
Albaraka Türk 'dalya' dedi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 15°C 9°C 
ANKARA Sisli 8°C -1°C 
İZMİR Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 18°C 11°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 13°C 
ADANA Az Bulutlu 19°C 3°C 
EKONOMİ
IMKB E: 26.765,070 D:% 1,40
DOLAR S: 1,536 D:% -1,51
EURO S: 2,200 D:% 2,83
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi