Ben ki bu denli boğazına düşkün, göbeği köşeyi kendinden önce dönen ve mutfak sırlarını bilmeyi bunca isteyen bir Adem oğlu yöresel yemekleri tatmadan döner mi Trabzon'dan? Karalahana dolması, kaygana, mısır ekmeği, tereyağında alabalık, Hamsiköy'de sütlacı, Akçaabat köftesi, Trabzon tereyağı ve peynirinden yapılan meşhur kuymağı, ayranlı mısır çorbasını, hamsili pilavı, ve ille de Laz böreğini yemeden terk eder miyim şehri ağalar? İnanmayacaksınız ama Trabzon ekmeğini İstanbul pastanelerinde pasta niyetine sat tek kişi gık çıkarmaz bir daha ister ertesi gün. Hele de Vakfıkebir'in taş fırınlarında pişirilen araba tekerleği ebadındaki ekmeklere vay vay vaaay.
TARİFE BAK Gerçi aynı ekmek Beşikdüzü, Çarşıbaşı fırınlarında da yapılıyor ama Vakfıkebir başka işte. Uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlü bir ekmek çeşidi olan bu Trabzon ekmeği, şehirlerarası otobüslerle her bir yana gönderiliyor, teslim alan aileler bayram yapıyor. Hadi yeri geldi diye bir güzellik edeyim de Laz böreği tarifi vereyim size. Laz böreği yörenin en önemli ikram yemeği sayılır. Önce malzemelerin tüyosu: 1 yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çay bardağı süt, 1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu aldığı kadar un... Hepsi yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve 8 bezeye ayrılır. Baklava yufkası inceliğinde (şöyle diyelim arkasından gazete okunabilir incelikte) açılır.
LAZ BÖREĞİ KREMASI 5 kg süt, 6 yumurta, 1 su bardağı un, 2 su bardağı şeker orta sıcaklıkta ateşte sürekli karıştırarak krema yapılır. Krema parmak yanmayacak kadar olduğunda altı kapatılır, üzeri kaymaklanmadan ve soğumadan börek hazırlanır. Fırını 220 derecede önceden ısıtılır.
HARİKAYIM Dİ Mİ? Açılan yufkaların 4 tanesi aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek tepsiye yerleştirilir. Bundan sonra ne yapılacağını çok iyi dinle sayın okur. Arasına hazırlanan kremayı aktar. Tepsiye aktarılan muhallebinin üzerine 1 kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurt gezdir. Kalan 4 yufka da aynı şekilde aralarına eritilmiş tereyağı gezdirilerek, üzerine sırası ile koy. Tepsinin üzerine tereyağı gezdir yaklaşık 40-45 dakika pişir. Daha sonra fırının sadece alttan ısıtması sağla, yaklaşık 10 dakika altını pişir sonra çıkart sarkan yufkaları bir şekilde kes, yok et, afiyetle ye. Nasıl iyi tarif ettim mi?