"Ben kendi halimde bir aşçıyım. Evde mutfağa kimseyi sokmam" diyorum inanmıyor Sinoplu dostlar. İlle de otantik bir Sinop lokantasına gidip mutfağa girip, şefi kafalayıp yerel yemek tüyoları almak istiyorum. Sonunda beceriyorum bunu. Lokantadan değil ama belediye çalışanı bir ablamızdan mesela "Nokul" tarifi alıyorum. Üzümlü cevizli, kıymalı, yoğurtlu, pilaki, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), keşkek yemeği, içi etli hamur (kulak hamuru), ıslama, mısır çorbası, olurmuş. Ayrıca mısır tarhanası, sirkeli pırasa, içli tava, katlama, kabak millesi, hamursuz tatlısı pek makbulmüş.
Siz de yapın
Nokulun tarifine gelirse anlatayım siz de deneyin. Öncelikle dövülmüş ceviz içi, kuru üzüm, tozşeker ve tarçını karıştırıp, iç harcı hazırlayın. Hamur için ılık sütü derin bir kabın içine alın. İçine yaş mayayı koyun ve ezin. Ilık suyu ekleyip, karıştırın. Başka bir kapta eritilmiş margarin, sıvıyağ, un ve bir tutam tuzu karıştırın. Sütlü mayalı karışı ilave edin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her bir hamuru yufka hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açın.
Takvim'in kızları
Hazırladığınız iç harcı yufkaların her tarafına eşit olacak şekilde serpin ve kıvırarak rulo haline getirin. Hazırladığınız ruloları 10'ar cm aralıklarla tam kesmemek şartıyla verem olarak kesin ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Soğuyunca dilimlere ayırıp, üzerlerine pudra şekeri serpin ve servis yapın. Kolay değil mi. Vallah da kolay billah da. Ben bunu yaparım, bir tepsiye dizer gazeteye götürürüm Hicran, Rabun, Özge, Merve ve diğer bütün gazete hanımları şaşar da kalır, kendileri doğru dürüst yumurta bilem kıramadıkları için acuk da utanır. Hı hı hııı.