En sevdiğim ahşap tavanlı cami oldu. Cami-i Kebir mahallesindeki Eski Cami, diğer adıyla Gazi Süleyman Paşa Camii'si yani. Bir de eski Eski Hamam'ı pek beğendim. Galiba Bizanslılar yapmış. Şimdi Safranbolu'yu bilenler sitem eder. Dünyanın göz bebeği o evlerden söz et önce. Ya da Cinci Hanı, Köprülü Camisi'ni, Kazdağlı Camisi'ni de anlat derler. Yavaş yavaş geleceğim yahu. Zaten 3 gün geçirmezsen pek bir şey anlamazsın ki Safranbolu'dan.
Safran diyarı Şimdi "Neden bu ad verilmiş kente?" diye soran da olur. Yanıt basit. Safrandan mülhem efendim. Biliyorsunuz safran, kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği olan bir bitkidir. Baharat olarak safranın sadece çiçek tohumları kullanılır. Bu nedenle de maddi değeri çok yüksektir. Yaklaşık 100 bin-140 bin çiçekten 1 kilogram kuru safran elde edilir. Çeşitli dönemlerde altından daha değerli bir baharat...