Amasra genç yaşta yitirdiği Barış Akarsu'yu unutmuyor... Barış'ın heykeli ve kabri dolup taşıyor her gün her saat....
Şu memleketi dere tepe düz gidip gezdikçe daha da bir vuruluyor, aşık oluyorum arkadaş. Her bir yöresinde ayrı bir muhteşemlik, her insanında bir başka dünya, katresinde, santiminde, milimetre karesinde bin şekil yaşanmışlık var. Dün Bartın'da bir şey eksik kaldı mı diye düşündüm tonlarca buldum. Ama bu dizi yazıdaki amaç doyumluk değil tadımlık. Mesela Bartın'ı tek başına ciltler dolusu anlatsam yine zaman ve yer yetmez ki. O zaman bir üçleme yapacağım Bartın'a bağlı Amasra'yı yazıp ardından Safranbolu ve Kastamonu'ya geçeceğim.
BARIŞ'IN DİYARI AMASRA O çocuğu evladım kadar severdim. Akademi Türkiye yarışmacısıyken de kazandığında da kazandıktan sonraki günlerinde de hep yanındaydım Barış Akarsu'nun. Ne acıdır ki o feci kazayı geçirdiğinde ve vefatında da Bodrum'daydım. Şimdi doğup büyüdüğü kentte, Amasra'dayım. Buraya Barış kent demek mümkün artık. Çünkü sahile dikilmiş heykeli, şehir mezarlığındaki kabri bile dolup taşıyor.
BALIĞIN KRALINI YEDİK Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı bir delikanlı var. Adı Güngör Yavuzaslan. Pek sevdiğim bu genç meslektaş bir an yalnız bırakmadı beni bölgede. Amasra Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi'nde valilik tarafından ağırlanmamızdan sonra Mavi Yeşil adlı bir balık restoranında konuk etti bizi. Belediye Başkanıyla da tanıştık ama benim asıl ilgimi çeken bir başka Amasralı oldu. Onun adı da Hüseyin Çoban. Aslen Kurucaşile'liymiş. İTÜ mezunu bir gemi inşa mühendisi ama kalan 9 parmağında da 9 marifet var. ÇEKÜL Vakfı'nın Amasra Temsilciliği'ni yapıyor ve iyi ki de yapıyor.
BU NASIL YOLCULUK Oturup projelerinden konuştuk uzun uzun. - Savaş Bey 3200 yıllık 'Amastris Gemisi' Amasra'da yeniden doğacak.
- Nasıl doğacak yani? - Amasra Kent Kültürü Araştırmaları Grubu olarak yapacağız bunu. "Amastris Gemisi Yapımı ve Paflagonya'dan Venedik'e Yolculuk" projesi ile 3200 yıl önce Amasra'da yapılan gemiye yeniden hayat vereceğiz.
- Nasıl bir rota bu? - Ünlü Antik dönem şairlerinden Catullo, 3200 yıl önce Amasra'da yapılmış bir gemiyi ve Amasra'dan Venedik bölgesine yapılan yolculuğu dizelerle anlatmış. Oradan esinlendik...
- Neymiş o dizeler? - "Bir tekneye dönüşmezden önce o, Ormanda yaprağı bol ağaçlardan biriydi Karadeniz kıyısındaki Amastris, Zengin şimşir ormanlarıyla Gidros Onu biliyorlardı, onu çok iyi tanıyorlardı. Derler ki; bu tekne senin tepelerinde hayat buldu, Kürekleri senin denizlerinde suya değdi ilk kez."
- Filmi bile yapılır bunun arkadaş - Kısmetse o da olur ileride. - Amasra'ya büyük yararı olacaktır bunun? Elbette olacak. Mesela gemi yapımı süresince Amasra; bir doğal liman kenti, üretim yapan insanların bölgesi, balığın, denizin ve denizciliğin kalesi olarak "denizden alınıp karaya verilen, doğadan alınıp insana verilen, nimetlerin kapısını hep açık tutmaya çalışan insanların kenti olarak" yeniden ünlenecek.
- Başka? - Tekne yapımı ve destek atölyeleri ile Canlı Müze Kent oluşacak. Gemici kahveleri, maket yapım evleri, denizci şarkılarının canlı çalındığı turistik mekanları ile Üreten Müze Kent projesi gerçekleştirilecek. Tarihbir geminin yeniden yapımı, bu geminin tipi, yapım tekniği ve yapım süreci de oldukça ilginç sürprizler içerecek ve bu süreç turistlerin katılımına açık olacak. Kardeş Venedik bölgesi ile paylaşılacak olan bu çalışma, İtalya'nın ve bütün dünyanın ilgi ile izleyeceği bir Amasra projesi olacak.