"Denizden babam çıksa yerim" diyenlerdenseniz sadece balık tariflerinin ve balıkla ilgili bilgilerin bulunduğu Balık'la farklı lezzetlere olta atabilirsiniz....
Ege mutfağı ondan sorulur, dolayısıyla balık da... İzmir'de doğan, çocukluğu Karşıyaka'da balık tutmakla geçen, Ege mutfağının usta ismi Gökçen Adar sıradışı bir çalışmaya imza attı. Çorbasından, buğulamasına, hamur işinden dolmasına aklınıza gelmeyecek 80 balık tarifini yazdı... Gökçen Adar'ın okurla sohbet eder bir dille kaleme aldığı tarifler, balık kültüründe acemilik çekenlerin de kolayca anlayabileceği şekilde yazılmış. HAYY Kitaplar'ın yayınladığı 'Balık' adlı kitapta balıkla ilgili tariflerin yanı sıra balıkla ilgili pek çok bilgi yer alıyor. Kitap, balık alırken, saklarken, lokantada sipariş verirken nelere dikkat etmek gerektiğinden, 'Hangi balık nasıl pişirilir?' gibi soruların cevaplarına kadar pek çok ipucu veriyor. Hangi balığı hangi mevsimde yiyeceğinize, nasıl pişireceğinize dair rehber bilgiler sunuyor. Kitaptaki balık resimleri de dikkat çekiyor. Bu çizimler de yine kitabın yazarı Gökçen Adar'a ait. Kendine has çizgisiyle resimlediği balık çizimleri denizler alemine bambaşka birçerçeveden baktırıyor okurlarını.
"EV KOKACAK DİYE BALIK PİŞİRMİYORLAR" Kitapta olta balığının önemine değinen Gökçen Adar'a Türkiye'deki balık kültürünü sorduk... İlginç cevaplar aldık. Bir besin değeri olarak balığın öneminin özellikle İç Anadolu ve Doğu'da anlaşılmadığını söyleyen Adar balığa en çok sahil kesimlerinin küçük şehirlerinde önem verildiğini anlatıyor ve ekliyor: "Sahil kesimlerindeki büyük kentlerin evlerinde de balık fazla pişmez. Ev kokacak, batacak diye hanımların çoğu evlerinde balık yapmaktan kaçınırlar. Senede bir kaç kez ayıp olmasın diye yaparlar. Daha ziyade balık restuarantlarına giderler." Kitapta yer alan bilgileri deneyimleriyle öğrenen Adar kitabı yazdıktan sonra öğrendiği bir bilgiyide bizlerle paylaşıyor: "Kırmızı barbun alırken dikkatli olun. Kahverengi ot barbun balıklarını kırmızı yapmak için pullarını hafif kaldırıp güneş koyuyorlarmış rengi kızarıyormuş. Dolayısı ile kırmızı barbun fiyatına satıyorlarmış"