* Balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız? Gıda Güvenliği Derneği (GGD): Taze balığın gözleri berrak ve dolu olur. Eti sert ve dışı parlaktır. Bastırıldığında yüzeyinde çökme meydana gelmez. Yüzgeçleri parlak ve kırmızı olur. Kenarlarında sarı ve kahverengi renk olmamalıdır.
* Balık, yoğurt ile birlikte yenebilir mi? GGD: Taze ise balık ile yoğurt birlikte tüketilebilir.
* Dondurulmuş et, tavuk ve balık çözdürülürken nelere dikkat edilmelidir? GGD: Et, tavuk ve balık ürünleri mutlaka buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalgada çözdürülmeli.
* Etler dondurucu dışında ne kadar süre saklanabilir? GGD: Taze etlerden kıyma ve küçük parça etler buzdolabında 1 gün, büyük parça etler ise taze olmak kaydıyla 2-4 gün saklanabilir. Pişmiş etler mutlaka 2-4 gün içinde tüketilmeli (buzdolabında muhafaza edilmek koşuluyla) ve tüketilmeden önce iyice ısıtılmalıdır.
* Izgarada yanmış etlerde kanserojen var mı? GGD: Yüksek sıcaklıklarda ve yanmaya yakın pişen gıdalarda kanserojen etkisi söz konusudur. Sadece et için değil, bütün gıdalar için böyle bir risk bulunuyor.
* İçi pişmemiş tavuk, balık ve köfte riskli midir? GGD: Evet, riskli. Tavuk ürünlerinin tamamen pişirilmesi için göğüs etinde 72-77 derece, butta ise 82 derece veya daha yüksek ısılarda pişirme tavsiye edilir. Köfte ve balık en az 72 derecede pişirilmeli. Parça etler ise az pişmiş olarak yenilebilirler.
* Kuş gribi için tüketiciler ne tür önlemler almalıdır? GGD: Açıkta yetiştirilen kümes hayvanları satın alınmamalı. Ürün ambalajlı ve Tarım Bakanlığı tarafından izinli firmalar tarafından üretilmiş olmalı. Tavuk etinin mutlaka iyi pişirilmesi gerekir. 72 dereceyi aşkın sıcaklıklarda kuş gribi virüsü riski yoktur.