Türkiye'de mesleki eğitimin son yıllarda yaşadığı sıkıntıları zaman zaman sizinle paylaşıyorum. Bazı kısır tartışmalar mesleki eğitimin, önünü kesen kurallar ilgiyi azaltmıştı. Sonra görüldü ki mesleki eğitim Türkiye için çok önem arz ediyor. Bunun önemini de en iyi iş adamları kavradı. Çünkü bunca işsizliğe rağmen sanayide, KOBİ'lerde çalıştıracak ara eleman bulmakta güçlük çektiler. Özellikle imalat sanayi, mobilya, gıda, elektrikelektronik gibi sektörlerde yetişmiş ara eleman sıkıntısı hala sürüyor. Yani üniversitelerden sürekli mühendis mezun oluyor ama kaynak yapacak, vida sıkacak eleman bulunamıyor. Bu da üretimi olumsuz etkiliyor. İş adamları bu konuyu çözmek için bir süre önce harekete geçti. Bazı meslek örgütleri başta olmak üzere mesleki eğitime bütçe ayrılmaya başlandı.
Hafta sonu Malatya'da böyle bir organizasyona katıldık. Başta Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve bölge milletvekilleri olmak üzere Malatya'nın önde gelen iş adamları, İSO Başkanı Tanıl Küçük, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er gibi isimlerle birlikte Arapgir ilçesinde bir Meslek Yüksekokulu'nun açılışına katıldık.
Arapgirli iş adamları Naci Ekşi, Ercihan Ekşi, merhum Yakup Karabay, Turan Tuna ve Nuri Tuna tarafından yaptırılan İnönü Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun açılışı yapıldı.
Yüksek okul aynı zamanda bölgedeki yerel kalkınma modelinin de ilk adımı olacak. Kalkınmanın eğitimle başlaması bu işin sonunun çok iyi olacağını da bir kez daha gösteriyor.
Rakamlarla Arapgir'in nüfusu 10 bin
Okulun kapasitesi 2 bin öğrenci
Okulun yıllık katkısı 8 milyon YTL
Her yıl ödenen vergi 2 milyon YTL
Okulun alanı 280 bin metrekare