Evet etkiler. Bunun örneğini 2001'de çok acı biçimde yaşadık. O yüzden şu anda başta Amerika'da olmak üzere tüm dünyaya yayılan mali krizin etkilerini daha az hissedeceğiz diyoruz. 2001'de hatırlayın. Önce sorun bankalarda çıktı. Bankalar öyle bir noktaya geldiler ki birbirlerine güvenip para vermek istemediler. Bankaların beslediği reel sektör ise para bulamaz hale geldi. Borç para, kredi bulamayan firmalar birer birer kapanmaya, küçülmeye başladı. İlk yaptıkları ise işten adam çıkarmak oldu. İşsiz kalan insanlar kredi kartı borçlarını ödeyemedi, hacizler birbirini izledi.
Allah o günleri bir daha yaşatmasın.
Bugün o tarihten farklı bir yapımız var. Bir kere tek partili bir iktidar var ve güçlü bir şekilde yönetime hakim. O dönemde hatırlayın birbiriyle uyumsuz koalisyonlar bizi yönetiyordu.
REHAVETE KAPILMAYIN Bankalarımız çok daha sağlam zemine oturmuş durumda, ve BDDK çok sıkı denetliyor. Eskisi gibi 'hortum' dönemi kapandı.
Kamu maliyesi disiplin altında ve popülist kararlar alınmıyor.
Bütün bunlara rağmen 'kriz bize hiç uğramaz' diye rehavete kapılmak da yanlış. Devlet ve kurumlar tedbirlerini alırken biz de tüketici olarak dikkatli olmak zorundayız. Daha önce de yazdığım gibi öncelikle işimize sahip çıkmalı, paramızı ve her türlü ürünü tasarruflu kullanmalı, uzun vadeli borçlar dan kaçınmalıyız.