Ülkemizin gururu kebap, listeye 38. sıradan girdi! Şiş kebap, patlıcanlı kebap, Adana, Urfa, beyti, döner... Dünyada pek çok insan artık bu lezzetleri biliyor ve seviyor.
BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken Şeyler' tarzı listeleri büyük ilgi gördü. Kitap olarak Türkiye'de de yayımlanan bu listelerin bir de ünlü yiyeceklerle ilgili olanı var. İzleyicilerin oylarıyla derlenen bu liste, dünya üzerinde mutlaka tatmanız gereken yiyeceklerin özelliklerini belirtiyor. İşte 'Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 50 Lezzet'...
1. Taze balık 2. Istakoz: Kabuklu deniz ürünlerinin kralı. 3. Biftek: Dünyanın her yanında etoburların rüyası. 4. Thai yemeği: Ekşi, tatlı, acı ve tuzlu tadların baharatlarla zenginleştirilmiş hali. Ana malzeme ise pirinç. 5. Çin yemeği 6. Dondurma: En başarılı süt ürünlerinden biri. 7. Pizza: Napoli'de yaratılan ilk pizzalarda yalnızca peynir, yağ, sarmısak ve domates vardı. 8. Yengeç: Gurmeler nezdinde ıstakozdan daha az itibar görüyor. 9. Curry: Aslında tek bir baharat (köri) değil, bir pişirme şekli. 10. Karides 11. Moreton Körfezi böceği: Leziz beyaz etinin tadı ıstakozu andırıyor. 12. Clam chowder: Kum midyesi, taze balık, sebze, bacon ile krema ya da sütle hazırlanan bu koyu çorba, Moby Dick'in bir bölümünde anlatılıyor. 13. Barbekü: En utangaç erkeği bile usta bir şef haline getiren barbekü, bildiğimiz mangal. 14. Pancake 15. Makarna 16. Midye 17. Cheesecake: New York bu lezzetli tatlının merkezi olarak kabul ediliyor. 18. Kuzu eti: Kızarmış, naneli kuzu etine karşı koymak mümkün değil. 19. Kremalı çay: İngilizler'e özgü... 20. Timsah eti: Timsahlar, bugün koruma altındaki hayvanlar arasında. 21. İstiridye: Asırlardır şöhretinden bir şey kaybetmeyen bir afrodizyak. 22. Kanguru: 20. yüzyıla kadar Aborjinler'in favori yemeğiydi. 23. Çikolata 24. Sandviç: 'Sandviç'e adını veren ise '4. Sandwich Kontu' İngiliz aristokrat John Montagu. 25. Meze (Greek Food) 26. Burger 27. Meksika yemeği: Sıcak, baharatlı ve renkli; Meksika gibi! 28. Kalamar: En lezzetli deniz ürünlerinden. 29. ABD'de 'diner' kahvaltısı. 30. Somon: Fümesi nefistir. 31. Geyik eti: Çiftlik hayvanlarına alternatif bir et. 32. Guinea pig: Güney Amerika kökenli bu sevimli hayvan, İnkalar'ın geleneksel yemeğiydi. 33. Köpekbalığı: Çin mutfağının vazgeçilmezi... 34. Suşi: Japonya'da bir sanat olarak kabul ediliyor. 35. Paella: İspanyol yemeği. 36. Barramundi: Kuzey Avustralya balığı. 37. Ren geyiği: Dili ve kalbi lezzetli ama eski dönemlerdeki gibi rağbet görmüyor. 38. Kebap 39. Eskalop: İstiridyeye benziyor. Limonla yüksek ateşte pişiriliyor. 40. Avustralya böreği: Patatesli, etli olarak hazırlanıyor, tart hamurunda pişiriliyor. 41. Mango: 100'den fazla çeşidi var; sarı, kırmızı, turuncu... 42. Durian meyvesi: Afrodizyak özellikleri olduğu biliniyor, tadı ise koyu krema ve çilek karışımına benziyor. 43. Ahtapot: Adı 'sekiz ayaklı' anlamına geliyor. Bu vantuzlu yumuşakça, Akdeniz ülkelerinde ve Japonya'da çok popüler. 44. Kaburga: Barbeküden fümeye kadar farklı tarzlarda hazırlanabiliyor. Özellikle 'Güney Amerika tarzı' popüler; bal, ketçap, limon, Tabasco sosu, biber, şeker, sarımsak ve hardalla marine ediliyor. 45. Rozbif 46. Tapas: İspanyol mezeleri... Zeytin, deniz ürünleri, köfte, soslu mantar, sebze ve tortilla... 47. Jerk, tavuk ve domuz: Jamaika tarzı et pişirme şekline 'jerk' deniyor. Et barbeküde pimento adı verilen tatlı, taze kırmızı biberlerle hazırlanıyor. Yanında rom ve Bob Marley şarkıları tavsiye edilir. 48. Haggis: Geleneksel bir İskoç yemeği... 49. Havyar 50. Cornish böreği İngiltere' nin Cornwall yöresine özgü etli, sebzeli börek. Maden işçilerinin gözde yemeği...