Sosyal Güvenlik Reformu adıyla bilinen 5510 sayılı Kanun bugün yürürlüğe girdi. Reform ile getirilen düzenlemeler çalışma hayatında önemli değişikliklere neden olacak... Bugün bu reformun öngördüğü düzenlemeleri genel hatlarıyla aktaralım.
Emeklilik yaş durumu 4447 sayılı kanuna göre 2000 yılından sonra ilk defa işe giren kadın sigortalılar 58, erkek sigortalılar ise 60 yaşında emekli olacaklar. Mevcut çalışanların emeklilik yaşı konusunda herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak burada tüm okuyuculara bir hususu belirtmek istiyorum. Bu kanunda, 2036 yılına kadar emeklilik yaşında bir değişiklik bulunmamaktadır. 2036 yılından sonra emekli olacaklarda ise kademeli bir artışla erkeklerde 2046 yılında, kadınlarda 2048 yılında 65 yaş uygulanacaktır. Emeklilik yaşında getirilen kolaylıkla da kanundan sonra ilk defa işe giren sigortalıların SSK'lı iseler 7 bin 200 günü, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'na tabi iseler 9 bin günü tamamladıkları tarihte geçerli olan yaş ne ise hangi tarihte emekli olurlarsa olsunlar, bu yaştan emekli olabileceklerdir.
Prim ödeme gün sayısı nasıl olacak 4447 sayılı kanuna göre 2000 yılından sonra ilk defa işe giren SSK'lılar için 7 bin gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 9 bin gün şartı uygulanmaktadır. Bugün yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda mevcut çalışanların prim gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. 5510 sayılı bu kanunun yürürlüğe girdiği bugünden sonra ilk defa işe girecek sigortalılardan Bağ- Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için halen uygulanan 9 bin gün korunmuş, SSK'lılar için ise 7 bin gün yerine 7 bin 200 gün şartı getirilmiştir.
Şartsız sağlık hizmeti verilecek olan kişiler Bugün yürürlüğe giren kanun ile 18 yaşını doldurmamış doldurmamış olan kişiler, bakıma muhtaç kişiler, acil haller, iş kazası ve meslek hastalığı halleri ile bulaşıcı hastalıklarda genel sağlık sigortalısının 30 gün priminin bulunup bulunmadığı veya borcu olmaması şartı arananlarda bu borcun olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirilmektedir. Ayrıca sağlık hizmeti bedellerinin belirlenmesi bu kanunda, Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine ve DPT Müsteşarlıkları ile kurum yetkililerinin bulunduğu Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenmesi öngörülmektedir.
Kayıt dışı istihdamı önlemek için 5510 sayılı kanun işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılara ödedikleri prime tabi tüm ödemelerin bankalar üzerinden yapılması zorunluluğu getirmeye yetki tanımaktadır.
Yıpranma kalktı Gazeteciler; matbaa işçileri, gemi adamları, kaynakçı ve uçuş personeli gibi meslek çalışanlarının yıpranma hakkı diye bilinen fiili hizmet zammı kaldırıldı.
Özürlünün annesine yıpranma geldi Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul özürlü çocuğu bulunanlara kadınlara yıpranma geldi. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü çocuğu bulunan kadın sigortalılara, bu kanundan sonra geçen hizmet sürelerinin dörtte birinin hem prim ödeme gün sayılarına eklenmesi hem de emeklilik yaşından indirilmesi sağlanmıştır. Bu durumda olan kadınların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri prim ödeme gün sayısının toplamına eklenecek. Örneğin bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan Sevda Hanım'ın 1 Ekim'den sonra 20 yıl çalışması halinde toplam çalışma süresine 5 yıl fiili hizmet eklenecek. Eklenen bu süre emeklilik yaş haddine eklenecek. Sevda Hanım 58 yaşında emekli olacakken 53 yaşında emekliliğe hak kazanacak.