Dünkü yazımda kimlerin 4/A (SSK) ve 4/B'li (Bağ-Kur) olacaklarını gündeme getirmiştim. Özellikle Emekli Sandığı'na tabi kamu çalışanlarından bazı okurlarım reformla birlikte kendilerinin statülerinin neler olacağını merak ettiklerini ve bu konuda açıklama yapma ricasında bulunan mailler göndermişler. Okurlarımızın bu isteğini yerine getirerek bugün yeni dönemde kimlerin 4/C'li (Emekli Sandığı'na) olacağına ilişkin bilgi vermek istiyorum.
Kamu idarelerinde; 1 Ekim'le birlikte kamu idarelerinde; 1- 4/A'lı (SSK) olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/A (SSK) kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, 2- 4/A ve 4/B'li olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/A kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, 4/C'li sigortalı sayılacaklar.
Başka kimler 4/C'li sayılacak 4/C'li (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler ayrıca, a) Kuruluş ve personel kanunları veya diğer kanunlar gereğince seçimle veya atama yoluyla kamu idarelerinde göreve gelenlerden; bu görevleri sebebiyle kendilerine ilgili kanunlarında devlet memurları gibi emeklilik hakkı tanınmış olanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar, b) Başbakan, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, belediye başkanları, il encümeninin seçimle gelen üyeleri, c) 4/C'li iken, bu kapsamdaki kişilerin kurduğu sendikalar ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenlerden aylıksız izne ayrılanlar, d) Harp okulları ile fakülte ve yüksek okullarda, Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tutulan adaylar, e) Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler, hakkında da uygulanacak. Ayrıca; (d) ve (e) bentlerinde belirtilen okulları tamamlamadan ayrılanlar ile okulları tamamlamalarına rağmen görevlerine başlamadan ayrılanların, bu okullarda geçen eğitim süreleri sigortalılıklarından sayılmayacağını da belirtmek istiyorum.
TRT yöneticilerinin dikkatine İstanbul'dan köşemize mail gönderen bir okuyucumuzun mesajını yetkililere ulaştırmak amacıyla aynen yayınlıyorum... "TRT kurumunun 2008 Eylül- Ekim ayındaki personel alımıyla ilgili adaylarda aranan başvuru şartlarında bazı problemler bulunmaktadır... Alınacak personel kadrolarında bulunan muhabirlik, stajyer kameramanlık ve prodüktör asistanlığı birimlerinde lisans harici hiçbir şart bulunmamaktadır... Bu kadrolar için doğal olarak aranması gereken iletişim fakültesi mezunu olma şartı konulmamıştır... Devletin iletişim fakültesi mezunlarını kullanabileceği iki kurumu var; bunlardan biri TRT diğeri Anadolu Ajansı... Bu kadrolara özellikle iletişim fakültesi mezunları istenmesi gerekirken bu durum dikkate alınmamıştır.
Bir diğer konu ise Diğer kadrolar; montaj asistanı, ışık asistanı ve ses asistanı birimlerine başvuru şartı olarak belirlenen bütün bölüm ve fakültelerin detaylı olarak belirtilmiş olmasına rağmen bu şartlardan birisi olan iletişim şartına uyan iletişim fakültesi gazetecilik bölümü müracaat edememektedir... Bu problem nasıl çözülebilir... Asıl detaylı şartlar prodüktör asistanlığı, kamera asistanlığı ve stajyer muhabirlik müracaatında aranması gerekirken bu bölümlere bütün lisans mezunlarına müracaat hakkı verilmiştir... İletişim fakültesi mezunları TRT ve Anadolu Ajansı haricindeki istisnai durumlar hariç hiçbir kadroya müracaat edememektedir..
Sonuç olarak TRT'deki personel alımlarında yer alan muhabirlik, kamera asistanlığı ve montaj pozisyonlarına iletişim fakültesi mezunlarınında başvurabilme olanağının sağlanmasını bekliyorum."