Sonbahar tam anlamıyla kendini hissettirmeye başladı artık, yağmur, rüzgar derken kış kapıya dayandı. Soğuklar başlamadan almamız gereken önlemlerden biri cildimizi nemlendirmek. Sonbahar; cilt kurulukları için en tehlikeli mevsimdir. Bu dönemler, özellikle egzema gibi cilt hastalıklarına da davetiye çıkaran tehlikeli bir dönemdir. Egzema hastalarının bu mevsimde özel bakım uygulamaları gerekir. Normal ciltlere bu dönemde özen gösterilmesi gerekir, yalnızca dıştan nemlendirmek yetmez, içten destek şarttır. Hücre zarımız yağlarda oluşur ve yediğimiz yağların kalitesi cildimize yansır. Peki, nasıl içten nemlendireceğiz cildimizi? Diyetimize birtakım faydalı yağları düzenli olarak ekleyerek bunu yapmak mümkün. İşte bunların en etkilileri:
KIRIŞIKLIKLARA KARŞI... Yunanlılar'ın 'kırışıklık kürü' kabul ettikleri bu yağın diyete eklenmesi sıkı ve pürüzsüz bir cilt için elzemdir. 2001 yılında çok önemli bir Amerikan tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, ciltleri yüksek düzeyde güneşe maruz kalan insanların diyetleri ve ciltteki kırışıklık seviyeleri karşılaştırılmış. Sonuç çok net; yüksek miktarda saf zeytinyağı tüketen grubun daha az kırışığa sahip olduğu görülmüş. Her gün 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketimini öneriyorum, ama 'sızma' olmalı, yani soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş, rafine edilmemiş olmalı, diğer yöntemlerle elde edilen zeytinyağı aynı işi yapmıyor. Çiğ tüketildiğinde daha etkili.
MUCİZE YARATAN YAĞ Keten tohumunda ve keten tohumu yağında vücudun kendisinin üretemediği ve dışardan almak zorunda olduğu çok önemli yağ asitleri olan omega-3 ve omega-6 bol miktarda bulunur. Bu yağ asitleri cildi içten nemlendirmekte etkilidir. Ayrıca keten tohumunda bolca bulunan 'fito-östrojenler' cildinizin genç ve yumuşak kalmasını sağlar. Menapozdan sonra ciltte kuruma şikayetinin sıkça görülmesi de bundandır. Keten tohumu yağı çabuk oksitlenen bir yağdır. Bu nedenle küçük şişelerde satın alın ve kapağını sıkı kapayınız, çiğ olarak kullanınız. Keten tohumunun kendisini kullanacaksanız da öğüterek tüketiniz. Çünkü içerdiği faydalı etken maddeler tohumların kapsülünün içindedir. Miktar olarak da günde bir yemek kaşığı taze çekilmiş keten tohumu ve yarım yemek kaşığı keten tohumu yağı yeterli.
DENİZDEKİ ADRES... Yağlı deniz balıkları tam anlamıyla birer omega-3 ve omega-6 deposudur. Bu faydalı yağlar, ciltteki temel bağ dokusu elemanı olan ve cildin sıkılığını sağlayan 'kollajen' denen proteine hasar veren serbest radikallerle savaşır ve ince çizgilerin oluşumunu engellerler. Omega- 3 ler aynı zamanda 'insan büyüme hormonu- HGH' yapımını artırırlar ki bu hormon çocukta büyümeyi, erişkinde ise 'genç kalmayı' sağlar, tam bir 'anti-aging' hormonudur.
KURUYEMİŞLER Özellikle ceviz, badem, fındık, ayçiçeği, kabak çekirdeği ve fıstık gibi yağlı tohumlar, tekli doymamış yağların çok önemli kaynaklarıdır ki bu yağlar cildin nemli kalması için çok önemlidir, cildin yapısına girerler. Ayrıca cilt için faydalı birçok vitamin ve mineral içerirler. Bu yemişlerden fayda sağlamak istiyorsanız, kavrulmamış ve tuzsuz, doğal olanlarını tercih edin. Kendinize ve cildinize iyi bakın, sağlıkla kalın.