Sıcak basmaları, gece terlemeleri, ağlama krizleri, anksiyete... Menapoza giren veya girmek üzere olan hemen hemen her kadının tanıdık olduğu şikayetler bunlar. Kişinin hem bedensel hem sosyal konforunu olumsuz etkilemekte, hele bir de bu şiklayetlere vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki ve uyarılma gecikmesi eklenirse cinsel yaşama da gölge düşürmekte. İlginç bir araştırma, menapoz dönemindeki bu şikayetlerin, Asya'lı kadınlarda Batılı kadınlardan daha az görüldüğünü ve menapoz dönemini daha rahat atlattıklarını saptamış. Araştırmacılar bu durumu Asya'lı hanımların diyetlerinde bolca bitkisel östrojen içeren gıdalara yer vermelerine bağlamış. Östrojen, 'dişilik hormonu' demek tıbbi anlamda, normalde tüm kadınların, buluğ çağından itibaren, üreme çağında en yoğun olarak, döngüsel bir ritmle salgıladığı bir hormon. Kadında doğurganlık, kemik ve kalp sağlığı için çok önemli. Bitkisel östrojenler ise, bazı bitkilerin ve besinlerin bünyesinde bulunup, yapısal olarak benzerlik gösterdiği için, vücutta östrojene benzer etki yapan maddeler. Fito-östrojenler veya diet-östrojenler olarak adlandırılıyorlar ve menapoz dönemini sorunsuz atlatmada oldukça yardımcılar.
300'DEN FAZLA BESİNDE MEVCUT Fito-östrojenler ilk olarak 1940'lı yıllarda kırmızı yonca ile beslenen koyunların daha doğurgan olduklarının gözlemlenmesiyle keşfedilmiş. Kırmızı yoncanın içeriğinde önemli miktarda bitkisel östrojen olması, başka bitkisel östrojen kaynaklarının keşfine de yol açmış. 300'den fazla besin ve bitkisel kaynakta fitoöstrojenler saptanmış. En zengin bitkisel östrojen kaynağı ise soya. Soya fasülyesi normal fasülye yemekleri gibi pişirilip tüketilebiliyor, aynı zamanda fazla miktarda yüksek kalitede protein içeriyor. Soya unu ve soya sütü diğer kullanılış şekilleri. Ben, menapoz sıkıntıları çeken hastalarıma günde en az bir bardak soya sütü öneriyorum. Ekmeklere, pasta ve böreklere soya unu karıştırmak da başka bir pratik yöntem. Diğer fito-östrojen kaynakları, ceviz başta olmak üzere yağlı tohumlar, bazı tahıllar, arpa, nohut, mercimek ve kuru fasülye başta olmak üzere bazı bakliyatlar, keten tohumu, susam, elma ve havuç gibi bazı meyveler. Keten tohumu ve keten tohumu yağı da pratikte her gün alınabilecek bitkisel östrojen kaynakları. Menapoz şikayetlerini en iyi yatıştıran bitkisel çay ise adaçayı, yüksek doz fito-östrojen içeriyor ve düzenli olarak her gün alınabilecek bir destek, günde 2-3 fincan yeterli.
DOĞAL OLANI TERCİH EDİN Menapoz döneminde bitkisel östrojen desteği almanın, menapoz sonrası kalp krizi, kemik erimesi ve hatta Alzheimer riskini de azalttığına dair önemli çalışmalar mevcut. Menapoza yönelik destek ürünlerinin içeriğinde genellikle yüksek miktarda bitkisel östrojen içeren kırmızı yonca, soya, siyah kohoş gibi bitkisel maddeler var. Besin olmaktan ziyade bitkisel kapsül, ekstre şeklinde satılan bu ürünlerin mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekiyor. Menapoz sonrası hormon replasman tedavisini ise, çok özel durumlar dışında önermiyorum ben, fizyolojik dengeye aykırı her durum bana biraz ürkütücü geliyor. Siz bu yüzden tercihinizi doğal olandan yana yapın diyorum, menapoz döneminde de sağlıkla ve mutlu kalın.