Ramazan ayında beslenmenin öneminden daha önce bahsetmiştim, şimdi de oruç tutan sporcuların beslenmesine değinmek istiyorum. Öncelikle şunun üzerine basmak istiyorum ki oruç tutmak, spor yapmaya kesinlikle engel değil. Ancak sporu iftardan sonraya kaydırmak şartıyla, yani aktif olarak günün oruçlu geçirildiği saatlerde spor yapılmamalı. Bu kan basıncı ve kan şekeri değişiklikleri bakımından, hem de sıvı kaybı açısından çok sakıncalı. Ancak iftardan 1-2 saat sonra spor yapmaya başlanabilir ancak bunu sağlıklı bir şekilde yapabilmenizin de birtakım püf noktaları var, biraz onlardan bahsedelim. İftardan sonra spor yapacak kişinin orucu nasıl açtığı, iftarda ne yediği çok önemli. Karbonhidratlar, vücudun enerji elde etmek için kullandığı temel maddeler. Kas kasılmasında kullanılan yegane enerji kaynağı olduğu için sporcu beslenmesinde özellikle önemli. Öncelikle oruç açılırken birden kana karışan ve kan şekerini çabucak yükselten karbonhidrat grubu alınmalı. Bu besin grubunun en ünlüsü hurma bildiğiniz gibi. Hurmanın kan şekerine sağlıklı ve hızlı bir şekilde yükselttiği biliniyor. Ancak hurma dışında da bu işi yapabilecek gıdalar var. Orucu incirle veya hurmayla açtıktan sonra üzerine büyük bir bardak ılık suyu yavaş yavaş içmenizi öneriyorum. Oruç açmak için çok sağlıklı da olsalar bu maddelerin miktarını abartıp kan şekerinde ani yükselmelere sebep olmamak gerekir. Bu durumda 12 saat sonra yapacağınız antremanlar, kan şekerinizin yeniden düşmesine sebep olacaktır.
KOMPLEX ŞEKERLER Oruç açma faslını geçtikten sonra, kana yavaş karışan karbonhidratları alma zamanı gelmiş demektir. Komplex şekerler; aktivite sırasında enerji reaksiyonlarını uzun bir süreye yayarak sürekli enerji eldesi sağlayabilecek maddelerdir. Yavaş salgılanan komplex karbonhidratlara en güzel örnekler; kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer bulgur, buğday, dövme gibi tam tahıllardan yapılmış çorba, pilav-dolma türü yiyecekler, patates, balkabağı, pişmiş havuç, bezelye ve mısırın kullanıldığı yemek ile salatalardır. Çorbalar, nişasta ile irmikli tatlı ve pastalar da aynı işi yapar. Kuru baklagillerde bulunan karbonhidrat miktarını da azımsamamak gerekir. Bunlar aynı zamanda kaliteli komplex şeker içerirler.
Vitaminler, vücuttaki her türlü metabolik reaksiyonu hızlandıran katalizör maddelerdir, kas kasılması ve etkili fizik egzersiz için de önemlidirler. En güçlü doğal vitamin ve mineral takviyesi arı polenidir. Orucu açtıktan bir saat kadar sonra bir tatlı kaşığı arı poleni alıp spora gidebilirsiniz. Sağlıkla kalın, Ramazan'da da sporunuzdan geri kalmayın.