Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara saygı duymaktan başka çaremiz yok. Bu şartlarda siyaseti sürdüreceğiz. Fakat biz muhalefetin yaptığı değerlendirmelere katılmıyoruz. Ne ben ne de arkadaşlarım, AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı gösterilmesini kabul ediyor. 2009 yerel seçimleri turnusol kağıdı olacak. Halkımız en güzel cevabı verecek. Demokrasilerde meşruiyetin temelinde halk vardır. Kararı halk verir. Meşruiyetin tayin yetkisi CHP'ye ait değildir. 22 Temmuz seçimlerinde CHP, DSP'nin desteğiyle yüzde 20'yi bile bulamadı. AK Parti'nin meşruiyeti ise yüzde 47. 2009 yerel seçimleri, bu tartışmalara en güzel cevap olacaktır" diyor.
İKİSANDIK Genel seçimler, 2007 Temmuz ayında yapıldı. Seçimler yapılalı henüz 1 yıl gibi bir süre oluyor. Normal şartlarda 2011 yılında genel seçimler yapılacak. Önümüzde daha çok uzun bir zaman var. Akil adamlar, "Türkiye, bütün bu zamanı 'odak olma' tartışması ile mi geçirecek? Bu böyle sürmemeli. Millet iradesi yenilenmeli... Bu işi genel seçim temizler. 2009 Martı'nda yapılacak mahalli seçimlerle birlikte gidilecek bir genel seçim... Millet iradesinden alınacak güvenle, Başbakan Erdoğan, bütün kilitleri kırar. Yeni Anayasa'yı milletle beraber yapar" görüşünü savunuyorlar. Başbakan Erdoğan'a, Prof. Dr. Ergun Özbudun bir mesaj gönderdi. "Seçim olmadan yepyeni bir Anayasa yapmanın zor olacağını, yeni Anayasa'nın seçimle referanduma sunulabileceğini, referandumun yerel seçimlerle birlikte yapılabileceğini" belirtti.
KAPSAMLIDEĞİŞİKLİK "Meclis'in şu anki yapısıyla kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapmanın güçlüğüne" dikkat çekti ve "Yeni bir seçim, yeni bir vekalet yeni bir çoğunluk şartları değiştirebilir. Belki partiler teferruat olabilecek şeylerde değişiklik yapabilir. Kapsamlı olamaz. Benim görüşüm kapsamlı bir değişiklik seçim olmadan zor görünüyor" dedi. Özbudun yeni bir Anayasa için şunları söyledi: "Bütün bu olumsuz şartlar, elbette yeni ve demokratik bir Anayasa projesinin tümüyle rafa kaldırılmasına sebep olmamalıdır. Darbe mahsulü olan ve onun izlerini büyük ölçüde taşıyan bir Anayasa, 21. yüzyılın demokratikleşme zorundaki Türkiye'sinin ihtiyaçlarını artık karşılayamaz. Bizce AK Parti, Anayasa projesini topluma ayrıntılı şekilde açıklamalı ve önümüzdeki genel seçimlerde seçmenlerden bu konuda açık bir vekalet istemelidir. Bu talebe, Türkiye'nin daha ileri bir demokrasiye layık olduğuna inanan bütün siyasi güçler de destek vermelidir. Yeterli bir seçmen çoğunluğu bu projeyi benimsediği takdirde, hiçbir bürokratik güç bunu engelleyemez."