İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde, şiddet içermeyen eleştiri mahiyetindeki ifadelerin cezalandırılmamasına yönelik tedbirler alınacak. Namus cinayetlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını öngören yeni "Türk Ceza Kanunu" hükümlerinin etkin olarak uygulanması sağlanacak.
SENDİKAL HAKLAR * Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda düzenlemeler öngörülürken, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu" gözden geçirilecek. Kamu Görevlileri Kanunu'nda değişiklik yapılacak. * Yerlerinden edilmiş kişilerin gönüllü geri dönüşleri için destek çalışmalarının artırılması sağlanacak. OTTOVA Sözleşmesi uyarınca mayınların temizlenmesi hızlanacak. Kalkınma ajansları da kullanılarak geri kalmış bölgelerin sosyal ve ekonomik sorunları için tedbir alınmaya devam edilecek.
EKONOMİK KRİTERLER * Türkiye-AB arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması hedefine yönelik olarak istikrar odaklı makro ekonomik politikaların genel çerçevesinin korunması sağlanacak. Enflasyon hedeflemesi rejimine devam edilecek. Özelleştirme programının uygulamasına devam edilecek. Yatırım Danışma Konseyi'nin verimlik ve istihdam artırıcı tedbirlere odaklanması, Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine önem verilecek. Kayıtdışı ekonomi ile mücadele için bir strateji kapsamında orta ve uzun vadeli tedbirler uygulanacak. Enerji ve tarım sektörlerinde piyasa liberalizasyonu ve fiyat reformlarına devam edilecek. Eğitim programlarının gözden geçirilmesi, mesleki eğitimin iş gücü piyasasındaki gelişmelere cevap verecek şekilde esnekliğe kavuşturulması sağlanacak. Ulaştırma ve enerji sektörlerinde altyapının geliştirilmesi sağlanacak. 33 tarama fasılı kapsamında kısa vade (1 ile 2 yıl) ve orta vadede (3 ile 4 yıl) yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı: * Mevzuat uyum takvimi yeniden gözden geçirilecek. Mevzuatın uyumu ve uygulanması için gerekli kurumsal yapılanma ihtiyaçları takvimi belirlenecek. Finansman ihtiyacı ve kaynakları belirlenecek. Kısa ve orta vadede toplam 473 adet düzenleme yapılması öngörülürken, 131 adet yasal düzenleme, 342 adet de ikincil mevzuatın gerekliliğine dikkat çekilerek, bu düzenlemelerin da hızla hayata geçirileceği dile getirildi. Taslak çalışmasında özellikle ulaştırma kriterlerine önemle dikkat çekildi. Gıda, veterinerlik ve bitki sağlığı başlığı adı altında, gıda, yem ve veterinerlik konularında AB politikalarıyla uyumlu ve AB müktesebatının tam olarak aktarılmasına olanak sağlayacak bir çerçeve kanununun kabul edilmesi öngörülüyor.