Namazda niyet * Namazda niyetin hükmü nedir? Farzdır. nNamaza nasıl niyet edilir? Dil ile söylenmezse ne olur? "vaktinin farz veya sünnet namazını kılmaya niyet ettim" diye niyet edilir. Niyet kalbe aittir. Dil ile söylenmezse de o namaz yine caiz olur.
* "Bu vaktin farzını kılmaya" şeklinde niyet olur mu? Vakti içinde kılınan namaz için "Bu vaktin farzını kılmaya" diye niyet edilmesi yeterlidir. Ancak Cuma namazı için böyle olmaz. Cumayı belirtmek gerekir. Çünkü asıl vakit Cuma değil öğle namazıdır.
* Güneşin durumuna göre bir bölgede namaz vakitlerinden biri veya ikisi meydana gelmese ne olur? Bir yerde namaz vakitlerinden biri veya ikisi tahakkuk etmezse o vakitlere ait namazlar, o yer halkına farz olmamış olur. İmamı Şafii ile fukahadan bazılarına göre, farz sakıt olmaz. Kılınması gerekir.
* Bir kimse bir vakit içinde iki farz namaza niyet etse hangisi için namaz kılmış olur? Bir kimse bir vakit içinde iki farz namaza niyet etse, mesela bir öğle vakti içinde öğle namazı ile ikindi namazına niyette bulunsa bu niyeti vakti girmiş olan namaz hakkında muteber olur.