İşte hocamızın orman yangınları konusunda; keçiler, ormanlar ve ille de insanlar için söyledikleri:
- Sevgili hocam, "Keçidir keçiii" diyenlere kızdınız. Niye ki? - Savaş Kardeşim, 2008 yılının ilk 5.5 ayı içinde 642 orman yangını meydana geldi ve bu yangınlarda 18 bin dekar orman alanı yandı. Orman yangınlarının birçok nedeni var ama yüzde 95'inin insandan kaynaklandığı artık resmi ağızlar da söylüyor.
FAHRİ ORMANCILAR - Keçi kalan yüzde 5 içinde mi? - Bakınız keçiler aslında orman için zararlı değil yararlı da olabilir.
- Kedinin ciğere faydası gibi bir şey olmaz mı? - (Gülerek) Yok uygun örnek olmadı. Çünkü keçiler orman diplerini temizler.
- Ne demek bu hocam? - Dünya bilim çevrelerinin önerdiği ve bizim Orman Bakanlığı'nın da kabul ettiği "Keçiler ormanların fahri dip temizleyicileri" ifadesi çok anlamlıdır.
KEÇİLER OLMASA - Biz de öğrensek bu derin anlamı? - Keçiler orman içinde seyreltme ve patika açma işlevi görür. Çünkü kemirgen ve selülozu yüksek dip otlarını yerler. Diğer taraftan ağaçların üst dallarına 1.5-2 m kadar tırmanarak besinlerini sağlarken doğal olarak ağaçları budayarak yangından korurlar. Keçinin olmaması durumunda diğer otlar gelişiyor ve yazın kuruyan otlar mercek etkisi yapan cam kırıkları nedeniyle yangına davetiye çıkartıyor.
- Peki keçi mesela Akdeniz bitki örtüsü için zararlı mı? - Bazıları için öyle. "Ormana zarar veriyor" gerekçesiyle "Soyu tükensin" diye fetva da verilmekte. Ancak bu gerçek değil.
- Gerçek olan ne? - Akdeniz maki bitki topluluğunun olduğu alanlarda MÖ 4000 yıllarından bu yana yaşayan kıl keçileri, doğanın bir parçası olarak varlıklarını günümüze kadar sürdürmüş. Doğanın bir parçası olan keçileri doğanın düşmanı ilan etmek, doğa diyalektiğine aykırıdır.
GÜNAH KEÇİSİ... - Hiç mi zarar vermiyorlar yani? - Ormanların genç fidanlarına zarar verdikleri doğrudur, ancak keçilerin olduğu ortamda ormanların varlığını günümüze kadar sürdürdüğü de bir başka geçektir.
- Günah keçisi ilan etmişiz keçileri demek ki... - Aynen öyle yapmışız.
'ÇÖLE SALARLAR' - Bu arada, nedir bu "günah keçisi" lafı? Hep kullanırız da nereden çıktığını, niye çıktığını bilmiyoruz. - Bildiğim kadarıyla Yahudilik'ten gelen bir ritüeldir bu.
- Nasıl bir şey yani? Günahlardan arınmanın bir yolunun da Tanrı'ya kurban vermek olduğu; bir keçi alıp çöle saldığımızda onunla günahlarımızdan da uzaklaşacağımız gibi bir inanışları bulunuyor. Bu keçiye de "günah keçisi" adı veriliyor. O gündür bu gündür herhangi bir olumsuzluk olduğu zaman bir günah keçisi aranıyor.