Soğuksavaş... Bahadır Koç, üçüncü senaryo olan "soğuk savaş" ile, "her an savaş olabilirmiş gibi geçen yıllar"ı kastettiğini, bunun bir anlamda ABD ile İran arasındaki mevcut ilişkilerin çok uzun döneme yayılması anlamına geldiğini kaydetti. Bu senaryoda, ekonomi, enerji, turizm gibi alanlardaki olumsuz etkilerin daha az derecede ama daha uzun vadeli görüldüğünü anlatan Koç, senaryoya göre İran'a yönelik ambargoların da artacağını söyledi. Koç, BM'den olası ambargo kararının çıkması durumunda, Türkiye'nin Körfez Savaşı sırasında yaşadığı tecrübeleri hatırlatarak özel bir durumunun olduğunu dile getirmesi ve yerine göre muafiyet istemesi gerektiğini belirtti.
İrangeriadımatarmı? Bahadır Koç, "İran'ın geri adım atması" ve ABD ile İran'ın anlaşmasını öngören senaryoların da "çok mümkün olmamakla beraber imkansız olmadığını" ifade etti. Koç, İran'ın nükleer projeden geri adım atması durumunda, Batı ülkelerinin "baskının işe yaradığı" düşüncesiyle, nükleer enerji geliştirmek isteyen ülkelere daha sıkı baskı yapma tutumuna gidebileceğini dile getirdi. ABD'de demokrat aday Barack Obama'nın iktidara gelmesi durumunda İran'la anlaşmaya varılması ihtimalinin artacağını vurgulayan Koç, İran'da "daha pragmatik kişilerin yönetime gelmesi durumunda da anlaşma ihtimalinin kısmen olabileceğini" belirtti.
'Türkiyeiçineniyisenaryo' Koç, "kısmi anlaşma" senaryosunun da İran'ın nükleer bomba yapmaması ancak tamamen de geri adım atmamasını içerdiğini, Türkiye için en iyi senaryonun bu olduğunu kaydetti. Özellikle, Obama'nın başkanlığı durumunda bu senaryonun çok ciddi bir şekilde gündeme gelebileceğini söyleyen Koç, bu senaryoya göre, nükleer konuda birtakım ara formüllerin gündeme gelebileceğini, bu tür faaliyetlerin yabancı bir ülkede veya İran toprağında, ancak tamamen gözetim altında yapılması durumunun ortaya çıkabileceğini söyledi. Ortadoğu'da çok önemli temel çıkar çatışmaları var. Dünya petrolünün 3'te 2'sinin olduğu bir yere kim hakim olacak?