Bush İran'ı vurursa Erdoğan ne yapacak? (2)
İsrail'in 100 uçakla İran'a saldırı provası yaptığının ortaya çıkmasından sonra, Tahran olası harekata destek verecek bölge ülkelerine diş gösterdi: "Komşularımız üzerinden bir saldırı olursa, saldırıya izin veren ülkeyi vururuz." Herkes bu gelişmelere İran'ın yanıtının ne olacağını beklerken, Tuğgeneral Caferi, "İran'a yönelik bir askeri saldırı tehdidi geçmişe oranla çok daha ciddi" ifadesini kullandıktan sonra, Türkiye dahil İran'ın komşularılarına gözdağı verdi. İranlı Tuğgeneral, "Ne ABD ne de İsrail tek başına İran'a saldırabilir. ABD'nin de İsrail'in yardımı olmadan böyle bir şeye kalkışmayacağından eminiz" dedikten sonra, bu kez bölge ülkelerini hedef alan açıklamalar yaptı. Caferi, "ABD'nin bölgede birçok üssü bulunuyor. Saldırı bu üslerin bulunduğu ülkelere ait topraklardan gelirse, biz de meşru müdafaa hakkımızı kullanarak operasyona izin veren ülkeleri vururuz" dedi.
Senaryolar Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (ASAM) ABD uzmanı olarak görev yapan Şanlı Bahadır Koç, İran'a yönelik olası savaşta, Türkiye'ye, "İran'a baskıyı artır, ticaretini azalt, bizimle istihbarat paylaş, ambargo kararlarına uy, hava sahanı, üslerini aç" gibi baskıların gelebileceğini belirtti. Koç, savaşın petrol fiyatları ve ticaretin yanı sıra turizme de olumsuz etkide bulunacağını, komşusu (İran) ile ABD'nin çatış ma içinde olduğu bir Türkiye'nin turizm alanında da kayıplarının olacağını vurguladı.
20 yıl sonra... Koç, "nükleer İran" senaryosunda ise "Tahran'ın, nükleer gücünü 'korkutma ve şantaj' aracı olarak kullanabileceğini, bölgede silahlanma yarışına yol açabileceğini, İran'da rejim değişikliği ve demokratikleşme ihtimalinin azalabileceğini, İsrail'e karşı varoluşsal bir tehdit olacağını ve bu silahların teröristlerin eline geçebileceğini" kaydet ti. İran'ın nükleer bomba yapmasıyla Türkiye'nin çevresindeki tüm önemli ülkelerin nükleer silaha sahip olmuş olacağına dikkat çeken Koç, bu durumda Türkiye'nin stratejik gücünün azalacağını savundu. Koç, nükleer bomba yapımını "tüpten çıkan diş macunu"na benzeterek, "Bir çıktı mı bir daha geri girmez. İran'ın etrafında birçok tehdit var. Bize şu an kullanmayabilir, ama 20 yıl sonra İran'la nasıl bir ilişki içinde olacağımızı bilemeyiz" dedi. İran'ın nükleer bomba yapmasının Türkiye'nin Batı'ya güvenlik bağımlılığını artıracağını da ifade eden Koç, ABD'nin İran'ı caydırmak gerekçesiyle Türkiye'ye nükleer silah veya füze bataryaları konuşlandırması ihtimalinin de gündeme gelebileceğini, ayrıca Türkiye'den üs, havaalanı gibi isteklerde bulunabileceğini belirtti. Nükleer güce sahip bir İran karşısında, Türkiye'de, bu kapasiteye ulaşılması gerektiği gibi seslerin yükselebileceğine işaret eden Koç, ancak bunun uzun, meşakkatli, maliyetli bir süreç olduğunu ve Türkiye gibi açık bir toplumun nükleer teknolojiyi gizli bir şekilde geliştirmesinin zorluklarının bulunduğunu dile getirdi. Koç, bu yönde çabaların Batı ile Türkiye arasında, Cumhuriyet döneminde yaşananların çok ötesinde gerilimlere neden olabileceğini söyledi.
|