Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir gündemde olan Irak ziyaretini 4 Temmuz'da gerçekleştirecek. Erdoğan'ın ziyaretinden önce Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de 2 günlük çalışma ziyareti için 28 Haziran'da Irak'a gidecek. Başbakan Irak'ta, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki ile siyasi konularla güvenlik meselelerini ele alacak. Ziyaret sırasında Irak'la Türkiye arasında bazı ekonomik ve ticari anlaşmalar da imzalanacak. Ortadoğu'da 2 eksen var. Biri Şii, biri Sünni. Sünni ülkeleri, ABD ve İsrail organize etmeye çalışıyor. AK Parti'yi kapatma davası, Türkiye iç odaklarındaki gelişmeler, Erdoğan'ın içdış dinamik bağlantıları okuyarak yaptığı hassas temaslar, dikkati çekiyor.
Oyundakiaktörler Stratejistlere göre, oyundaki tüm aktörlerin kendi iç dinamikleri, bu büyük haritaya uyumlu hale getirilmeye mi çalışılıyor? Bunu ABD'de kim(ler) yapıyor? İsrail'de kimler yapıyor? Türkiye'de kimler yapıyor? Kimlikler, o ülkelerdeki iç dengelerin veya kırılmaların na sıl yaşandığını söyleyecek. Dick Cheney etrafında kenetlenmiş şahinler var, bunlar AK Parti muhalifi olarak da dikkati çekiyor. Bunların karşısında, Dışişleri Bakanı Rice, Savunma Bakanı Gates, Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley bulunuyor. ABD'deki 2 grup belli. İsrail'deki 2 grup da belli. Olmert ve Barack'a karşı Dışişleri Bakanı Livni ve askeri kesim. Irak'taki gruplar da belli. Şii yönetim, ülkeyi yıllardır yönetmiş Sünni kesim ve ABD etkisi. Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Körfez ülkeleri Sünni kesimin yanında. Peki, Türkiye'deki taraflar kim? Erdoğan'ın elinde, öncelikli olarak mini bir harita var. İsrail, Suriye, Mısır ve Türkiye. Ve İran. Başbakan, bu haritayı biraz açıyor. Lübnan gündeme giriyor. İran ve Suriye destekli Hizbullah, İsrail'e direniyor. Erdoğan, TürkiyeSuudi Arabistan ilişkilerini gündeme sokuyor. Haritaya bunu da ekliyoruz. Riyad da oyunda... Irak'taki savaştan bu yana Şam'ın kendisini koruma gerekçesiyle sığındığı liman İran'dır. Tahran ve Şam arasında stratejik ve savunma anlaşmaları bulunuyor. Türkiye'nin İran'la da Suriye ile de arası iyi. Şu anda, Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Suriye, Lübnan aynı yoldadır.
ErdoğanBağdat'ta Erdoğan'ın büyük haritasının tam göbeğinde, Bağdat duruyor. Irak Hükümeti "kaderi" için yol ayrımına gelmiştir. Tercih yapacak. İran mı ABD mi? "Hükümet ABD ile ayakta duruyor, İran bir seçenek olamaz" diyenlere şunu söylemeliyiz. Irak'ın Tahran yanlısı bir ülke haline gelmesi zaten felaket ama Şii bir eksen doğması, Amerika'nın oyunu kaybetmesi demek. Irak'ta bir gerçek var. Saddam ve yönetiminin temizlenmesi süreci, geriye sadece şu anki Irak elitini bırakıyor. Bu elit tamamen Şii. Irak'ı Şiiler yönetiyor. Bugün Irak'ı yöneten Şii kadro, Saddam döneminde 20-30 yıl İran'a sürgün yaşadı. İran'a hem dini hem siyasi açı dan ciddi gönül bağı var. Bu Şii yükselişten en çok rahatsız olanlar, ülkedeki Sünni azınlık ve Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün Körfez Emirlikleri. İşte bu noktada, Türkiye Başbakanı Erdoğan kilit duruma geliyor. Erdoğan ırak gezisine çıkarken, elinde 2 kilit rol var: 1) Ortadoğu'da çok yönlü ilişkiler ağına girme şansına sahip 2) Fırat-Dicle kartına sahip. Bölgede suyun nasıl bir stratejik değere dönüştüğü ortaya çıktı.