Sağlıklı gülücükler için kaçırmamanız gereken bir dizi... Uzmanlarından çok önemli uyarılar...
***
Hastalık habercisi
Ağız kokusu diyabete, mide problemlerine, karaciğer hastalıklarına bağlı olarak da gelişebiliyor. Dolayısıyla, tedavisi altta yatan nedene yönelik olmalı ve önce kokunun kaynağı bulunmalıdır....
Ağız kokusu veya tıbbi adıyla halitozis (oral malodor veya bad breath) hoş olmayan nefes kokusu olarak tanımlanmaktadır. Halitozis toplumun büyük kesimini etkilemekte ve etkilediği bireyler için önemli sosyal ve psikolojik sıkıntılar yaratmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki insanlar birbirleri ile olan ilişkileri bakımından bu probleme daha çok dikkat etmektedirler. Bununla birlikte ülkemiz koşullarında çok az hastanın tedavi için diş hekimine başvurduğu görülmektedir. Neden olarak da ağız kokusu problemi yaşayan insanların sıklıkla bu durumun farkında olmamalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
SAKIZ GEÇİCİ ÇÖZÜM
Geçici veya fizyolojik ağız kokusu; açlıkta ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak yemeklerden sonra fark edilen ağız kokusudur. Halitozise sebep olabilecek ne spesifik bir hastalık ne de patolojik bir durum bulunmaz. Örneğin; soğan, sarmısak, turp gibi koku veren yiyecekler ağız kokusuna yol açan sülfür içermelerinden dolayı geçici ağız kokusuna yol açar. Kronik veya patolojik halitozisin ise ağızdan veya ağız dışından kaynaklanan sebepleri olabilir. Patolojik halitozis kalıcıdır, sosyal olarak kabul edilebilir, seviyenin üzerinde belirgin ağız kokusu mevcuttur, tedavisi yapılmalıdır. Günümüzde nefes ferahlatıcı gargara, sprey, şeker ve sakızlar için ciddi paralar harcandığı görülmektedir. Pek çok ticari ürün ağız kokusunu elimine ettiğini iddia etmektedir. Ancak alkol bazlı içinde güçlü tatlandırıcı katılmış olan bu ürünler ağız kokusunu sadece maskelerler. Oysa ki ağız kokusu genel olarak teşhis ve tedavi gerektiren ciddi bir sistemik hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Dolayısıyla tedavisi altta yatan nedene yönelik olmalı ve tedaviye başlamadan önce kokunun kaynağı bulunmalıdır. Hastanın ağız kokusu şikayetinin, oral sebeplere mi yoksa diğer sebeplere mi bağlı olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.
DİLİNİZİ FIRÇALAYIN
Dilin fırçalanması ağız kokusunu azaltmada diş fırçalamak kadar etkilidir. Dişlerden plağın uzaklaştırılması için pek çok ürün kullanılırken, üzerinde ağız kokusu oluşturan milyonlarca bakteri barındıran bir organın yani dilin temizliği ihmal edilmektedir. Dil yüzeyinin temizlenmesi için plastik dil kazıyıcılar ve küçük fırçalar kullanılabilir.