Yaralanma, zehirlenme, kan şekerinin düşmesi gibi durumlarda beyne giden kan miktarında azalma veya hiç kan gitmemesi, geçici bilinç kaybına (bayılmaya) neden olur. Bu durumdaki hasta eğer kusmuyorsa sırt üstü yatırılır, ayakları yukarı kaldırılır. Kazazedede solunum olmadığı saptanırsa, ağızdan ağza akciğerlerine hava (dolayısıyla oksijen) yollanır. Suni solunum yaptırılır.
KANAMA OLURSA Kanamayı durdurmak için sargı ile basınç uygulanır. Kanayan yaranın üzerine gazlı bez konulup birkaç tur sargı bezi veya yerine geçebilecek eşarp gibi bir malzeme ile sarılıp baskı yapmak amacı ile hazırlanmış tampon yaranın üzerine gelecek şekilde konulur ve uç bölgeye kan geçebilecek sıkılıkta 3-5 tur sarılır.
YANDIM ALLAH! Hafif yanıklara ilk müdahalede, yanmış bölge 10 dakika su altında tutulur. Yanık yeri steril bir gazlı bez ile örtülür. Yutabilen hastalarda sıvı kaybını yerine koymak için bol su ve sıvı verilir. Giysileri yanmakta olan kazazedeye müdahalede ederken, yere yatırarak alevlerin yayılması önlenir, üzerine su dökülerek, battaniye gibi bir şeye sararak veya yangın battaniyesi kullanarak hava ile teması kesilir.
DİŞ MACUNU ASLA Yanma sonucu yanık bölgesinde kabarcıklar (bül) oluşmuşsa, ilkyardım ve tedavi için kabarcıklar patlatılmaz. Oluşacak şişkinlik ile çıkartılmaları zorlaşacak saat, yüzük, bilezik, gibi takılar çıkartılır. Yanık yüzeyine yoğurt, diş macunu, vs. sürülmez.
BUZ TORBASI Kırıklarda ilkyardım uygulanırken; önce varsa kanama durdurulur ve yaranın üzerine temiz gazlı bez konulur. Açık kırıkta kırılmış kemik parçacıkları yaradan uzaklaştırılmaya çalışılmaz, dışarı çıkmış kemik uçları da geri yerleştirilmez. Kemikler durduğu pozisyonda atele alınıp tamponlarla desteklenir. Kapalı kırıklarda ağrılı bölgeye buz torbası konur.
POZİSYON ÖNEMLİ Omurga kırıklarında, boyna boyunluk veya boynun her 2 yanına destek konulur. Altından sedyeye tespit edilip bacaklarının arasına yastık konularak bulunduğu pozisyonda sabit tutacak şekilde uzun tahtalar ve bezler ile hareketsiz tespit edilir.
BURUN KANAMASI Burun kanamalarını durdurmak için baş yukarıda ve öne eğik olmalıdır. Burun kanatlarını baş ve işaret parmağı ile (sümkürür gibi) 10 dakika kadar gevşetmeden basınç altına alma ile burun kanaması durdurulabilir.
SICAK ÇARPTI Sıcak çarpması durumunda deri kırmızı ve kurudur, kişi sıcak ortamdan uzaklaştırılır, giysileri çıkartılır, vücudunu soğutmak için ıslak havlu ve çarşaf kullanılır.
Hayvan ısırıklarında ısırılan bölge bol su ve sabun ile yıkanır. Antiseptik solüsyon sürülür, gazlı bez ile kapatılır.
GÖZÜMÜN NURU Göze yabancı cisim kaçtığında ovuşturulmaz. Birkaç dakika kapalı tutulursa gözyaşı ile yabancı cisim atılabilir. Cisim görüldüğünde göz su ile yıkanır veya ıslak bir pamukla gözbebeğinin ve gözün renkli kısmının tersi yönde çekerek alınır.
Yabancı cisim gözbebeği ve gözün renkli kısmında ise asla oynatılmaz ve çıkartılmaya çalışılmaz.