Telefon dinleme konusundaki iddialar, Meclis'te kurulacak bir komisyon vasıtasıyla araştırılacak.
Son "dinleme" iddiası, CHP'den gelmişti.
Bunun üzerine AKP Meclis araştırma önergesi verdi.
Peki CHP araştırmaya nasıl bakıyor?
Bu yolla sonuç alınacağına inanıyor mu?
Soruları, CHP lideri Deniz Baykal'a yönelttik.
İşte yanıtları:
***
"Araştırma Komisyonu'nun hangi sonucu ortaya koyacağını g örmeden peşinen hüküm veriyorlar. 'Böyle bir şey yok' diyorlar. Olayı örtbas etmeye çalışıyorlar. Bu olaylar karşısında gerçekten üzülmüş olsalardı, bizim arkadaşları arar, 'Elinizdeki bilgileri verin' derlerdi. Oysa 'Bu iftiradır' diyorlar. Sonra da 'Gelin araştıralım' deyip Meclis araştırması için önerge veriyorlar. Neyi araştırmışsınız ki bugüne kadar? Bir sürü dinleme olayı olmuş. Anayasa Mahkemesi üyesini dinlemişler. İzleyen otomobili mi araştırdınız? 'Kime aittir, ne yapıyor?' diye. Hayır. Hepsini örtbas etmeye çalışacaksınız, sonra da 'Gelin araştıralım' diyeceksiniz. Bu konuda hükümeti samimi bulmuyoruz. Araştırma Komisyonu'nda bir şey çıkacağına ilişkin de ümidimiz yok. Çünkü bu olayların başından beri tekrarladıkları tavır ortadadır."
***
Baykal'ın kuşkusuna gelince:
"Bakın cuma günü görüşme yapılıyor, pazartesi günü manşette. Peki bu dinleme tekniği kimin elinde? Devletin. Bu basit bir dinleme değil, bir ortam dinlemesidir. Dışarıdan dinleniyor. Böyle bir alet vatandaşta yok. Çünkü suç. Sadece devlette var."
Görüldüğü gibi, CHP Araştırma Komisyonu'ndan umutlu değil.
MHP, Komisyon kurulmasını destekliyor.
Zaten iktidar partisinin Meclis araştırması başlatmasını MHP lideri Bahçeli önermişti.
Şimdi komisyon kurulacak.
Tabii komisyonda CHP'li üyeler de bulunacak.
İlgili kişi ve birimler bu komisyon tarafından dinlenecek, gerek görülürse incelenecek.
Ancak olayların örtbas edileceğini düşünen CHP lideri Baykal, komisyonu ciddiye almıyor:
"Bizim Araştırma Komisyonu'nu önemsememiz, oradan bir sonuç alınacağına inanmamız mümkün değil. Çünkü samimi değiller. Daha başından bu olayı örtbas etmeye, yalanlamaya çalışıyorlar. Böyle bir yere varılması mümkün değil."
***
Türkiye'de kurulan Meclis araştırma komisyonları, hangi konuyu ele alırsa alsın, uzun süre gündem yaratma becerisine sahip oluyorlar.
Öyle görünüyor ki, dinleme konusunda kurulacak komisyondan sonra da Türkiye daha uzun süre "telekulak"ları konuşacak.
Peki sonuç alınabilir mi?
Onu da zaman ve komisyon üyelerinin çabaları gösterecek.
Çünkü Meclis araştırma komisyonlarında alınan kararlar ne olursa olsun, üyelerin elde ettiği bilgiler bazen büyük olaylar yaratabiliyor.