Besinler 5 grupta toplanıyor: * Süt ve yoğurt grubu * Et grubu * Unlu gıdalar * Sebzeler * Meyveler Meyveler genellikle öğün aralarında tüketilmesini önerdiğimiz besinlerdir. Baharın gelmesiyle birlikte değişen hava sıcaklıklarına bağlı olarak hormonal sistemimizde halsizlik, uyku hali, eklem ağrıları, ödem gibi dalgalanmalar olur. Kadınlarda regli düzensizlikleri ve saç dökülmeleri görülür. Bu durumda yapılması en uygun olan vitamin ve minerallerden zengin meyve ve sebze grubu besinleri tüketmektir. Su tüketimini arttırmak vücuttaki ödemi çözmenin en iyi yoludur. Geriye kalan 4 grubun her öğünde bir arada tüketilmesi dengeli beslenmenin koşullarından biridir. Ne oranda tüketileceği ise bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterir. Günlük beslenme şeklimizi 3 ana, 3 ara öğün olarak planlamalıyız .Tükettiğimiz her öğünü takiben 1-1.5 saat içerisinde emilim en üst seviyeye ulaşır. 3.5-4 saat içinde kan şekerimiz artık normal sınırın altına düşmeye başlar. O zaman ana öğünler arası sürenin 4 saati aşmaması gerekmektedir. Aşan sürelerde vücut yoksunluk sendromuna girer. Bu durumda metabolizma adaptasyon sağlamak için yavaşlar yani enerji tüketimimiz azalır. Sanıldığı gibi öğün atlamak zayıflatmaz aksine vücut yağ oranını arttırır. Tüketeceğimiz besinleri seçerken lifli, su oranı yüksek, vitamin minareller açısından zengin ürünleri seçmeliyiz. Meyveler-sebzeler, kepekli ürünler bu özellikleri taşımaktadır.