Günlük yaşantımızda sporun yerini bilgisayarın ve televizyonun alması, artan stresle baş etmek için görülen beslenme sapkınlıkları, şişmanlığın sıklığını artırmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, şişmanlığı bir hastalık olarak kabul etmektedir. Yapılan istatistiksel çalışmalarda başta başarılı olarak kabul edilen diyet + egzersiz programlarının yaklaşık yüzde 30'unun 1. yılın sonunda başarısız olduğu anlaşılmıştır. Uzun süreli takiplerde ise bu başarısızlığın 5. yılın sonunda yüzde 99'a vardığını bildirmektedir.
HAREKETSİZLİK EN BÜYÜK NEDEN Şişmanlığın nedenleri arasında hormon bozuklukları, metabolizmadaki sorunlar, psikolojik hastalıklar, en başta ilaç tedavileri olmak üzere bir çok ilaç tedavisinin yan etkileri sayılabilmektedir. Bu nedenler gösterilerek şişmanlık için tedavi olmak isteyenlerin sadece yüzde 10'u sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Geri kalanlar ise şişmanlığın nedeni olan çok kalorili rejimle beslenip az kalori yakmakta yani çok yiyip az hareket etmektedir. Modern hayat tarzı gereği insanların çok yemek yiyip az yakması alınan kalorilerin yağ olarak depolanmasına neden olurken, şişmanlığın da başlıca sebebini oluşturmaktadır.
KALORİLİ GIDALARDAN UZAK DURUN Yüksek kalorili gıdalarla beslenme, yemeklerle birlikte fazla miktarda uyarıcı (kafein+şeker) almak, küçük porsiyonlarda fazla miktarda yağ ve karbonhidratın hızlı tüketimi (fast food), günlük hayattaki hareketsizliğin giderek artması insan kitlelerinin hayat tarzı haline gelmektedir. Sporun yerini televizyon ve bilgisayarın alması, artan stres ile baş etmek için yaygın olarak görülen beslenme sapkınlıkları şişmanlığın görülme sıklığı ve düzeyini arttırmaktadır.
Çamlıca Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Babek Tabandeh anlatıyor...