Ey sigara sever vatandaş... Fabrikada çalışırken, yolda yürürken, otobüs durağında beklerken sigara dumanınla beni rahatsız ettiğin için; kafede, lokantada beni dumanınla boğduğun için; sabah tertemiz giyinip evden çıktığımda bir asansörle inme süresi içerisinde benim tüm gün leş gibi kokmama sebep olduğun için; söndürmeye zahmet etmeyip yanar vaziyette yere attığın izmaritin kokusunu üzerime saldığın için; boğazımdaki yanmaya, burnumdaki tıkanmaya, ciğerimdeki bozulmaya sebep olduğun için ve sergilediğin umursamaz tavırların için; 'Hakkımı sana helal etmiyorum' bilesin... (Tolga Özsoylu) İçim bir fena oldu bu mail'i alınca. Bir tiryaki olarak kendimi ilk kez ve gerçekten suçlu hissettim. İnsanları bu kadar rahatsız ettiğimi düşünmemiştim belki de... Bir de son kısımdaki 'hakkımı sana helal etmiyorum' kısmı tüylerimi diken diken etti.
Bu mail'i arkadaşlarımla paylaştım. Sevgili okurumuz o kadar gerçekçi ve yalın cümleler kurmuştu ki, okuyan herkes eminim aynı şeyleri hissetti. Önümüzdeki günlerde yeni yasanın uygulanacağını düşününce kendim için üzüldüm ama bu hisleri taşıyan mağdurlar açısından sevindim.
YABANCILAR DELER Ancak bu yasanın da ekrandaki gibi işleme ihtimali çok büyük. Farkında mısınız, bilemiyorum ama ekranda; özellikle yerli yapımlarda sigaraya neredeyse hiç yer verilmiyor. Mafya babaları, örgüt üyeleri bile hiçbir tütün ürünü kullanmıyor. En stresli anlarda bile kimsenin aklına sigara gelmiyor. Adam ölümü göze almış, kelle koltukta yaşıyor ama kesinlikle sigara kullanmıyor.
İşin bir diğer tarafı ise sigara içilmesine izin verilen yapımlarda oyuncuların ağzına yapılan buzlama. Görüntü olarak çok rahatsız edici ve zaman zaman da komik... Sanki oyuncunun ağzına bir şey yapışmış gibi. Bir de elindeyken problem yok, ağzına götürünce hoop buzlanıyor. Yani bu yasak, uygulama aşamasında oldukça problem yaratıyor. Ya senaryodan ödün veriliyor ya da görüntüden.
Bu kuralı delebilen yapımlar ise yabancı filmler. Yasak, Türkiye'de uygulanıyor ya yabancı filmlerde herkesin sigara içmesi serbest. Efendime söyleyeyim, mesela Bruce Willis gönlünce tüttürüyor sigarasını ya da sokak serserileri püfür püfür içiyor...
Bunun sebebi tabii ki Amerika'da ya da diğer ülkelerde bu yasağın olmaması değil. Tamamen teknik bir yaklaşım...
Yabancı filmleri büyük maliyetler karşılığında elde eden kanallar, filmlerin asıllarına zarar vermek istemiyor. Kasetten kasete aktarıp buzlama yapınca da görüntü kalitesinde problem çıkıyor, görüntü jenerasyon kaybına uğruyor...
Ekrandaki sigara yasağı böylece deliniyor. Günlük hayatımızda işleyecek olan sigara yasağı mesela yabancı isimli cafe ve restoranlarda böyle delinecek mi?
İşin şakası bir yana umarım sigara yasağı ekrandakine benzemez. Yoksa bize hakkını helal etmeyecek vatandaşlarımız gittikçe çoğalacak...