Ülkemizde, memurluk iş garantisi olması sebebiyle tüm işsizler tarafından en gözde meslek olarak sayılmaktadır. Malum olduğu üzere, kamuya ya da kamuyla alakalı herhangi bir yere girişte temel kriter Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'dır. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev almak için KPSS, iş arayanları yakından ilgilendirmektedir.
Bürokratikoligarşiyibizoluşturuyoruz Bugün yaklaşık 3 milyon adayı ve ailelerini etkileyen Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yerleştirmelerin kim tarafından yapılması gerektiği konusundan bahsetmek istiyorum. Sorgulamaya geçmeden önce Türk kamu yönetiminin en hantal özelliklerinden birisinin aynı görevi birden fazla kamu kurumuna paylaştırmak olduğunu söyleyebilirim. Kamu kurumlarının görev ve yetkilerini belirlerken kurumlar arasında görev ve yetki karmaşası yaratarak kendi elimizle bürokratik oligarşiyi oluşturuyoruz. Ondan sonra da kalkıp bu bürokrasiden şikayet ediyoruz.
Görevveyetkipaylaşımındasıkıntıvar KPSS'nin yapılması ve bu sınav sonucuna göre yerleştirmelerin gerçekleştirilmesi esnasında görev ve yetki paylaşımı açısından sıkıntılar yaşandığı bir gerçek. Görev ve yetki kargaşasını gidermek için elimizde altın bir fırsat var. KPSS sınavları Haziran ve Eylül'de yenilecek. KPSS verileri sıfırlanacak. Dolayısıyla bu fırsatı kaçırmamak gerekiyor...
Muhatapbulmakkolaydeğil Şunu ısrarla belirtmek istiyorum. Tamamen teknik bir işlemdir. KPSS yerleştirmeleri ise teknik yönü de olmakla birlikte esas olarak ihtiyaç duyulan kadroların ve bu kadroların niteliklerinin belirlenmesi ya da yerleştirme sonrası çıkan problemlerin halledilmesi konusu personel uzmanlığı gerektiren bir işlemdir. KPSS ve yerleştirme işlemlerini gerçekleştiren ÖSYM Başkanlığı'nın teknik alt yapı eksikliği olmamakla birlikte kamu personeli ya da genel anlamda personel mevzuatı hususunda herhangi bir birikime ya da yetişmiş insan gücüne sahip değil. Hal böyle olunca KPSS yerleştirme işlemlerinde adayların karşılaştığı problemler karşısında muhatap bulması kolay olmuyor.
Adaylarneredenbilgialacaklar? Yürürlükteki mevzuata göre ihtiyaç duyulan personel, ilgili kurumlarca belirlenirken alınacak personel için aranacak niteliklere ilişkin temel kriterler Devlet Personel Başkanlığı'nca belirlenmekte, kurumların talepleri bu kuruma ulaştırmaları sonrası kurumca gerekli müdahaleler yapılmakta ve ÖSYM bu kadroları yine Devlet Personel Başkanlığı adına ilan etmekte ve yerleştirme işlemini gerçekleştirmektedir. Asıl problem de burada başlamakta... Herhangi bir problem yaşayan aday karşısında net bir muhatap bulmakta zorlanmaktadır. Her kurum "Bu diğerinin görev alanında, oraya başvurmalısın" demekte ve bazen adaya gerekli yardımı sağlayamamaktadır. Doğal olarak, teknik konularda uzmanlaşmış bir kurum olan ÖSYM'den de bütün hukuki düzenlemelere vakıf olmasını beklemek büyük bir haksızlık olacaktır. 100 binlerce kişinin katıldığı KPSS sonucuna göre yapılan yerleştirmelerdeki en küçük sorunlar bile onlarca belki yüzlerce adayın mağdur olmasına yol açmaktadır. Hatırlarsanız geçen dönemlerde ÖSYM bazı yerleştirme sınav sonuçlarını ikinci kez açıklamak zorunda kalmıştı. Sonuçta adaylar KPSS konusunda derdini anlatabilmek için onlarca kez başvuru yapmakta ve çoğu durumda da idarece çözümlenemeyen sorunlar, yargı mercilerine intikal etmektedir.
Çiftbaşlılıkortadankalkmalı Bu sebeple acil olarak bu sorunun çözümlenmesi gerekmektedir. Bunun çözümü ise oldukça basittir. Yerleştirmelerde yaşanan çift başlılığın ortadan kaldırılması gerekmektedir... Ayrıca, 2002 yılında yapılan değişiklik öncesi DMS sonucuna göre yapılan tüm memur yerleştirmeleri Devlet Personel Başkanlığı tarafından sorunsuz olarak gerçekleştirilmiştir. Bu kurumda merkezi yerleştirmeye ilişkin yeterli teknik altyapı, uzmanlık birikimi ve tecrübe, hali hazırda zaten mevcuttur.
DevletPersonelBaşkanlığıyapmalı Tüm bu hususlar göz önüne alındığında, sorunun çözümü için her bir kuruma uzmanlaştığı işin yaptırılması gerekmektedir. Özetle KPSS sınavının yapılması görevi ÖSYM'ce, yerleştirmeye ilişkin diğer tüm işlemler ise Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılmalıdır. ÖSYM Başkanlığı'nın KPSS sınavının ve asli işleri olan diğer sınav hizmetlerini yapmaya devam etmesi, ancak memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinin kendilerinden alınmasını istedikleri yönünde duyumlar almaktayım. Buradanadaylaraveyetkilileresesleniyorum.KPSSyerleştirmelerinisizcekimyapmalı?Benfikrimisöyledimyasiz!