Tüp bebek yöntemine alınan kadının psikolojik problemleri varsa danışmanlık gerekebilir. Olumsuz sonuçlarda, bir sonraki deneme için 3 ay beklenmelidir....
Kısırlık problemi ile tüp bebek ünitesine gelen hastayla ön görüşmeden sonra, varsa eğer daha önce yapılmış olan tetkikleri incelenir, yoksa tüm kısırlık problemi olan hastalara yapılması gereken rutin tetkikler için adetin belirli zamanlarına uyan günlere (Örneğin, hormon tahlilleri için adetin 3. günü, rahim filmi için adet bittikten 2 gün sonraya) randevular verilir. 3-4 günlük bir cinsel perhiz sonrası spermiogram istenir. Hasta daha sonra jinekolojik muayeneye alınır ve ultrasonografi yapılır. Doktor hasta hakkında fikir edindikten sonra eğer tüp bebek yapılmasına karar verirse, bu işlemin fayda ve zararları anlatılır ve kendisinden bir onama formu imzalaması istenir.
Hormon seviyesi normalse Hastaya tüp bebek için randevu verildiğinde ilaçları da yazılır ve uygulanacak protokole göre hasta adetin 21., 1. veya 3. günü üniteye çağrılır. Eğer hastanın anksiyete gibi psikolojik problemleri olduğu anlaşılırsa, psikolojik danışmanlık gerekebilir. Tedaviye başlandığında, hastadan hormon seviyesini anlamak için tekrar kan almak gerekebilir. Aynı gün tekrar ultrasonografi yapılarak tedaviye engel olabilecek herhangi bir kist ya da başka bir sorun olup olmadığına bakılır. Eğer hormon seviyeleri normal ve kist yoksa tedaviye başlanır.
İğneleri hasta yapar Bu aşamada iğneleri kendisi yapacak olan hastaya, nasıl yapacağı öğretilir ve daha sonraki kontrollerin günü belirlenir. İlk muayeneden sonra, hastanın durumuna göre (3-5 gün sonra) ikinci muayene için çağrılır. Sonraki kontroller ise gün aşırı veya günlük olabilir. Bu kontrollerde de kan ve ultrasonografi tetkikleri gerekebilir. Hormon seviyeleri ve yumurta çapları istenilen düzeye geldiğinde, hasta yumurta toplama işlemi için hazırlanır. Bu arada erkek sperm verme odasına gönderilir. Sperm alındıktan sonra, kadın yumurta toplama işlemine tabi tutulur. Bu, anestezi altında ultrasonografi eşliğinde yapılır. İşlem bittiğinde hastadan kaç tane yumurta toplandığı çifte söylenir ve birkaç saatlik dinlenme sürecinden sonra, hasta bundan sonraki tedavisi ve takibi hakkında bilgi verilerek evine gönderilir.
Ağrısız bir işlemdir Ertesi gün embriyolog tarafından tüp bebek ya da mikroenjeksiyon işlemine tabi tutulan yumurtalarda döllenme olup olmadığına bakılır ve yine hasta aranarak bilgilendirilir. Genellikle transfer, yumurtalar toplandıktan sonra 2-5 gün içinde gerçekleşir. Genel olarak ağrısız ve oldukça kolay bir işlemdir. Nadiren zorluklar yaşanabilir. Rahim ağzı temizlendikten sonra yumuşak bir kateter yardımıyla embriyolar rahim içine nakledilir. Bundan 12-14 gün sonra da kanda gebelik testi yapılır.
Kalp atışı görülene kadar Olumsuz sonuçlar büyük üzüntü verirken, olumlu sonuçlarda da henüz akıbetin ne olacağı bilinmediğinden başlangıçta aşırı bir sevinç kaynağı olsa da ultrasonda gebelik kesesi ve kalp atışları görülene kadar anksiyete devam eder. Bu da pozitif çıkan bir gebelik testinden yaklaşık 2-3 hafta sonra belli olmaktadır. Sonuç olumsuz olan hastalar, bir dahaki deneme için 3 ay beklemelidirler.