Her yıl dünyada 2 milyon çocuğu, '
sağlıksız tuvaletler' yüzünden kaybettiğimize inanabiliyor musunuz?
Yanlış okumadınız.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tam
2 milyon çocuk, her yıl sağlıksız tuvaletler yüzünden ölüyor .
2.6 milyar insanın ise, evlerinde hiç tuvalet yok. Ne büyük utanç değil mi? Bu asırda ne inkar edilemez bir mahrumiyet.
Yani anlayacağınız,
sağlıksız tuvaletler dünyayı, savaşlardan daha fazla tehdit ediyor. Hangi savaşta 1 yıl içerisinde 2 milyon çocuğumuzu kaybedebiliriz. Anlaşılıyor ki, sadece '
cehaletle savaşta'!
Bu tehlikeye dikkat çekebilmek için,
Birleşmiş Milletler 2008 yılını 'Dünya Tuvalet Yılı' ilan etmiş. Çok da iyi etmiş. Hiç şüpheniz olmasın ki; her yıl ölen 2 milyon çocuğun içerisinde, bu ülkenin evlatları da var. Bizim ülkemizdeki tuvaletsiz evler, dünyadaki 2.6 milyar evin bir bölümünü kapsıyor.
ÇOCUKLAR ÖLÜYOR Vilayetlerin köylere hizmet adı altında, Özel İdareleri vasıtasıyla kullandıkları bir bütçeleri var. Bu paranın önemli bir miktarıyla, köylerin tuvalet ve içme suyu ihtiyaçları karşılanıyor. Üstelik bu hizmet için harcanan paranın, hiç de azımsanmayacak meblağlarda olduğunu söylemek gerekir. Lafı çekiştirmeden yalın gerçeği ortaya koyalım.
İnternetimiz var, ancak evimizde tuvaletimiz yok.
Gökdelenlerimiz mevcut, lakin çocuklarımız sağlıklı tuvaletlere sahip olamadıkları için ölüyorlar.
Kime, "Bir çocuğun hayatı mı yoksa son sürat internet bağlantısı mı daha önceliklidir?" diye sorulsa, cevap çocuklarımızın yaşamı olur. Ne yazık ki, realite böyle değil. Bütün bunları; teknolojiden vazgeçelim, tuvaletimiz bile yok sonucuna varmak için söylemiyorum. Ancak fukaralığın ne inanılmaz sonuçlar doğurduğunun altını çizmek gerektiğini de anlatmak istiyorum.
BÜYÜK BİR UTANÇ Şimdilik
sizin çocuklarınız için yakın tehlike gibi görünmese de unutmayın; tuvalet olmayınca hastalık oluyor, çocuklar ölüyor. Birleşmiş Milletler de 2008'i Dünya Tuvalet Yılı ilan ediyor. Sadece
bu utanç, insanlığın yüzünün kızarmasına yetmemeli mi? Yetmeli!
Irak savaşı'nın bilançosunu ortaya koyan kaynaklar,
500 milyar dolar para harcandığını ve kesin olarak bilinmese de
1 milyon sivilin bu savaşta yaşamını yitirdiğini söylüyor.
Dünyanın gözü önünde sürüp giden bir savaşın sonuçlarından daha vahim bir insanlık dramıyla, her yıl çocuklarımızı baş başa bırakıyoruz.
2 milyonu bu adaletsiz durumla başa çıkamayarak ölüyor.
Siz hiç bu konunun, gazetelerde, televizyonlarda haber olarak karşımıza çıktığına tanık oluyor musunuz? Oysa sorumluluk sahibi olmak, bu meseleyi peşini bırakmadan takip etmeyi gerektirir. Son çocuk ölmeyinceye kadar!
Peki, bütün bunlar olurken, biz nelerle meşgul oluyoruz? Kimi
sanal tehlikelerle, kafaların içerisinde kurulduğu varsayılan
tanımı belirsiz tehditlerle, üstü kapalı sınıf savaşlarıyla oyalanıp duruyoruz. Üstelik bütün bunlar gerçek olmadıkları için, gündemimizi işgal etmekten başka bir yararları olmuyor.
2008 Dünya Kenef Yılı'nız kutlu olsun...