Seçkin birlikler nöbette kaldı
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bazı unsurlar dün Kuzey Irak'tan çekilmeye başladı. Günün sorusu şu: 240 teröristin etkisiz hale getirildiği bir operasyon başarılı sayılabilir mi? Dün hatırlatmıştık. 1992 yılındaki operasyonda 2 bin 510, 1996 yılındaki operasyonda ise bin 900 terörist etkisiz hale getirilmişti. Şimdi, Türk ordusunun 240 teröristi etkisiz hale getirmeyi "hedefe ulaşma" olarak kabul etmesinin altında ne yatıyor?
***
Askeri kaynaklara göre hedef; bölgedeki terör üslerinin ortadan kaldırılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kış şartlarında da operasyon yapabileceğinin gösterilmesiydi. Nitekim dün Genelkurmay'ın açıklamasında şu satırlar yer aldı: "Harekattan önce bölgede bulunduğu değerlendirilen yaklaşık 300 teröristin büyük çoğunluğu etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca, bölgedeki barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemeleri büyük oranda tahrip edilmiştir. Böylece harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiştir."
***
Dün emekli Orgeneral Edip Başer çok önemli bir noktaya dikkat çekti: "Askerin asıl hedefi insan öldürmek değildir. Tehdidi ortadan kaldırmaktır." Peki tehdit nasıl ortadan kaldırılacak? Teröristleri örgütün tuzağından kurtararak. Nitekim operasyon boyunca Türk ordusu teröristlere kurşun sıkmadan önce havadan bildiri dağıttı. "Teslim ol" diye. "Etkisiz hale getirilen" teröristlerden bir kısmının bu çağrıya uyanlar olduğu bildiriliyor.
***
Peki, Türk ordusu geride "sınırdan sızmaları önlemek" için asker bıraktı mı? Özel yetiştirilmiş birliklerden bir kısmının, kritik noktalara yerleştirildiği bildiriliyor. Genelkurmay açıklamasında bu bilgi şu satırlarla desteklendi: "Irak'ın kuzeyi terör örgütünün faaliyetleri açısından bundan sonra da YAKINDAN izlenecek ve bu bölgeden Türkiye'ye tehdit yöneltilmesine müsaade edilmeyecektir. Terörle mücadele yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla yürütülmeye devam edecektir."
***
Tartışılan bir başka nokta... Bir gün önce Amerika Savunma Bakanı'na rest çekilip ertesi gün birliklerin çekilmesi nasıl açıklanıyor? Genelkurmay, 8 günlük harekatın başlangıç ve bitiş tarihlerinin tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre belirlendiğini, karara yönelik dış etkinin söz konusu olmadığını bildirdi. Gerçekten de bazı birlikler daha önceden geri çekilmişti. Ayrıca Amerikalı Bakan, geri çekilme için 1-2 haftalık süreden söz etmişti. Bu açıklamaların ertesi günü birliklerin geri çekilmesi, daha önceden planlanmış olduğu izlenimini güçlendiriyor. Ayrıca açıklamalarda ağır kış şartlarına dikkat çekilmesi, Genelkurmay'ın "hareket kabiliyetini test etme" ihtiyacı olarak yorumlanıyor. Testin sonucundan duyulan memnuniyet, gerektiğinde yeni bir harekat için Genelkurmay'ı cesaretlendirmiş görünüyor.