Meclis'teki en güçlü dostluk
Türkiye Büyük Millet Meclisi neresi? Türkiye'nin kalbi. Parlamenter demokratik yönetim merkezi. Memleketin en yüksek yasama organı. İradesi üzerinde anayasal olarak başka hiçbir irade yok. Çankaya Köşkü var gibi görünse de, daha çok tarihsel ve sembolik, cumhurun temsil edildiği bir makam.
***
Meclisimiz çoğulcu da üstelik. Aslanlar gibi yaptığımız seçimler sonucunda, çatısı altına iktidarı da soktuk, muhalefeti de.
***
Meclis'in iradesi o kadar güçlüdür ki, isterse 1 Mart 2003'te yaptığı gibi ülkeyi savaşa sokacak kararları elinin tersiyle bir kenara itebilir, isterse de tam tersini yapar, ülkemizi savaşa da sokabilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son ziyaretinde bir kez daha gözümüzün içine sokulduğu üzere, dünyanın en çok savaş isteyen ülkesi ABD ile Türkiye arasından güya su sızmadığı gerçeğinden hareket edersek, savaşın ne kadar yakınımızda durduğu da tüyler ürpertici bir şekilde ileri sürülebilir. İşte böyle dönemlerde meclislere çok iş düşer. Yegane irade!
***
Meclis'te geçende bir irade daha sergilendi. Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Derneği'nin yeni üyeleri belirlendi. 378 milletvekili bu derneğe üye oldu. En fazla katılım AKP'den, 304 vekil ile gerçekleşti. 70 milletvekili bulunan MHP'den ise 41 vekil üye oldu. CHP'den 18 vekil, DTP'den de 2 vekil. Toplam 378 vekilimizin, ABD ile parlamentolar arası dostluk ateşiyle yanıp tutuştuklarını böylece öğrenmiş olduk.
***
Toplumda özellikle Irak'ın işgalinden sonra hızla yükselen ABD karşıtlığının yüzde 90'lara vurduğu bir dönemde, Meclis'teki milletin temsilcilerinin bu sergilediği dostluk manzarası ile ne kadar övünülse azdır. Demek ki Meclis'teki en güçlü ittifak, ABD dostluğu ittifakı imiş! Dostluk hissi beslemek kötü bir şey değildir. Yeter ki, gaza gelinip memleketi maceralara sürüklemeye kalkışılmasın.