Sigaranın dumanı
Tiryakilere sadece kapalı alanlarda değil, neredeyse açık alanlarda bile sigara yasağı getiriliyor. Sigara içmeyenlerin zehirlenmesini önlemek ve geleceğin dünyasına hazır olmak açısından olumlu yönleri var. Ama bu yasaklar, ana rahminde sigaraya alıştırılan insanları, çölün ortasında susuz bırakmanın kendisidir.
***
Ayrıca sigara içenler öldü de sigara içmeyenleri öldüren kahırlar ne oldu? Hala insanlık dışı asgari ücret yasak değil. Hala dokunulmazlık kaldırılmadı. Kadınlara sarkıntılık etmenin bedeli 57 YTL, sigara yasağına uymamak 59 YTL'den başlıyor, 5 bin YTL'ye kadar uzanıyor... Sigara dumanına kadınlarından daha çok değer verilen toplumların, sağlıklı olduğunu söyleyebilir misiniz? Leblebi gibi satılan haplar ve okul sıralarına kadar giren uyuşturucuyla mücadeleyi aktif hale getirmeden, sigarayı yasaklamakla, gençleri zehirlenmekten kurtaracak mıyız?
***
Düşünün, "Sigara iktidarsızlık yapar" yazılı paketler daha az satılıyor. Ama "Sigara öldürür" yazılı paketlerin satışında patlama yaşanıyor. İktidarsız olmaktansa, ölmeyi göze alacak kadar erkeklik taslayanlar ülkesinde, toplum sorumluluğunda en geri ülkelerden biriyiz. Şimdi en katı sigara yasaklarıyla, harcadığımız yılları mı ödeştireceğiz? Yoksa politika zehriyle elden ayaktan düşürdüklerimizi, sigaranın zehrinden yoksun bırakmakla, kazanacak mıyız?
***
İnsanlar sigaraya gösterdikleri özeni, insan haklarına ve demokrasiye gösterseydi... O tiryakiler 10 günlüğüne dahi olsa, sigarayı bırakacak kadar dirençli olsaydı. Bakın bakalım, demokrasi de ne hale gelirdi, ekonomi de...