İşte katkı maddeleri...
* ASPARTAM: Tatlandırıcı olarak yiyecek ve içeceklerde kullanılıyor... Kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşukluk, yorgunluk, depresyon, çarpıntı ve alerjiye yol açabiliyor...
* BENZOİK ASİT: Özellikle çikolata, çeşitli meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kremalar ve sakızda bulunuyor. Astım gibi tehlikeli bir hastalığa ve deri döküntülerine sebep olabiliyor...
* KARMEN KIRMIZISI: Yiyecek, içecek, ilaç ve kozmetik ürünlerine pembe, kırmızı, mor renk vermek için kullanılıyor. Derideki basit döküntü ve kaşıntılara, daha da ötesi ölüme kadar gidebilecek bazı şoklara neden olabiliyor...
* NİTRAT VE NİTRİTLER: Kırmızı et, kümes hayvanları, balık eti, sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş gıdaların renk ve tadını arttırmak için kullanılıyor. Baş ağrısı ve deri döküntülerine yol açabiliyor...
* TARTRAZİN: Yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için kullanılıyor. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, puding ve spagetti başlıca bulunduğu besinler arasında yer alıyor. Ciltte deri döküntülerine ve astım krizlerine sebep olabiliyor.
* PARABENLER: Küflenmeyi önlemek için mayonez, salça, ketçap, salata sosları, hardal, jöle, reçel, meyve sularında kullanılıyor. Deride kızarma, kaşıntı, şişme ve şoklara neden olabiliyor...
|