Hipertansiyon yıllarca hiçbir bulgu vermeyebilir... Yüksek tansiyonunun farkında olmayan hasta tedaviye başlamakta gecikir. Bu durum önemli organların zarar görmesine yol açar.
Hipertansiyon yüksek kan basıncıdır. Aynı kişide gün içinde değişik değerlerde olabilir. Hareketle, heyecanlı durumlarda artabilir, dinlenirken, uyurken azalabilir. Bu değişimler belli bir değerin altında olursa normaldir. Ancak 10 dakika dinlenme sonrası tansiyon ölçüldüğünde 140/90'ın üzerinde bulunursa ve bu yükseklik en az 3 kez, değişik zamanlarda tekrarlanırsa, buna hipertansiyon adı verilir.
ESAS OLARAK 2 TİPİ MEVCUTTUR Hipertansiyon, oldukça sık görülen bir hastalıktır. Nüfusun yüzde 10-20'sinde rastlanmaktadır. Yani yaklaşık olarak Türkiye'de 10 milyon hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Esas olarak 2 tipi mevcuttur: Esansiyel (primer) hipertansiyon ve sekonder hipertansiyon... Esansiyel hipertansiyon, en sık görülen tipidir. Hastaların yüzde 90'ında esansiyel hipertansiyon mevcuttur. Esansiyel hipertansiyonda böbrek hastalığı, hormon bozukluğu gibi başka sebepler bulunmaz. Genetik nedenlere bağlı olduğu düşünülmektedir, ancak tam olarak sebebi bilinmemektedir. Geriye kalan yüzde 10'luk bölümde hipertansiyona yol açan belirgin bir sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden en sık rastlananı böbrek hastalıklarıdır. Böbrekteki hastalıklar, böbrek damarlarında daralmalar veya böbrek yetmezliği nedenleriyle meydana gelebilir. Böbrek hastalıkları dışında hormonal hastalıklar, çeşitli ilaçlar, alkol, gebelik, bazı tümörler de hipertansiyona sebep olabilir.
SIK SIK ÖLÇTÜRÜLMELİ Hipertansiyon kalbi, beyni, böbrekleri, gözleri etkileyerek kalp büyümesi ve kalp yetmezliğine, kalp krizine, beyin kanamasına, felce, böbrek hasarı ve böbrek yetmezliğine, göz dibinde kanamalara ve körlüğe yol açabilir. Hipertansiyon, birçok kişide hiç belirti vermeyebilir. Bu yüzden yüksek olup olmadığı anlamak için belirtilerin olmasını beklemeden tansiyonu ölçtürmek gerekir. Belirti vermemesi, vücuda zarar vermediği anlamına gelmez. Yani belirti ve şikayetlerin olup olmaması hipertansiyonun vücuda vereceği zararı değiştirmez. Bu yüzden şikayet olmaksızın da hipertansiyon tedavi edilmelidir. Genel olarak verdiği belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, nefes darlığı, burun kanaması sayılabilir. Bazı hastalarda ise bilinç kaybı ve koma durumları görülebilir.
SınıflamaSistolik Kan Basıncı mmHg (Büyük Tansiyon)Diyastolik Kan Basıncı mmHg (Küçük Tansiyon) Normal kan basıncı 130'dan küçük 85'ten küçük Yüksek normal 130-139 85-89 Hafif hipertansiyon 140-159 90-99 Orta hipertansiyon 160-179 100-109 Ciddi hipertansiyon 180-209 110-119 Çok ciddi hipertansiyon 210 veya daha yukarısı 120 veya daha yukarısı