Reflü ve mide hastalıkları Hangi yiyecekler reflüyü önler?
Reflüye karşı yediklerinize dikkat edin, sigara, alkol, çikolata, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun
***
Reflüye kalkan olan yiyecekler
Midenizdeki sinsi düşman reflüye, yediklerinize dikkat ederek engel olun Yaşamınızdan sigara, alkol, çikolata, yağlı ve baharatlı yiyecekleri uzak tutun.
Reflüyü kötü etkileyen nedenler majör faktör yemeklerdir. Yemekle birlikte hem AÖS de gevşemeler olur hem de mide asit üretimi artar. Baharatlı yiyecekler reflüyü artırır gibi bir kanı varsa da bilimsel ortamda tartışılmalıdır. Fakat AÖS'yi daha fazla gevşeten, mide de daha fazla kalan, asit uyarımı fazla olan gıdalar şüphesiz reflüde rol oynar.
DİYETİ KENDİSİ AYARLAMALI Bir kişiye, "Şunu bunu yeme" demenin çok başarılı olduğuna inanmıyorum. Genelde, kılavuz görevi görecek, mideyle barışık ya da dokunabilecek bol alternatifli gıdalar verilmeli ve kişi kendi diyetini ayarlamalıdır. Tabi ki bazı dokunduğu bilinen gıdalar halen hasta tarafından tüketilirse reflü devam edecektir. Rutin koşuşturmalarda, kısa süreli atıştırmalarda ve yemeklerde ya da mükellef sofralarımızda çoğu zaman maalesef hepimiz diyetimize gerektiği özeni gösteremeyebiliriz. Bazı egzersizler (karın içi basıncını arttıran, tok karnına yapılan, eğilip, çömelme hareketleri olan) ve bazı ilaçlar reflüyü kötüleştirebilir. OBEZİTE NEDEN OLABİLİR Sigara da reflüyü artırabilir, anlamlı kötüleştirmediği söylense de reflü hastalığında tecrübelerimiz de sigara içmenin kötü bir fikir olduğu ve bırakılınca şikayetlerde anlamlı gerileme olduğudur. Obezitenin de gerek hormonal olarak gerek mekanik olarak reflüyü artırdığı bilinen bir gerçektir. Hastaların ideal vücut kitle indeksi hesaplanır ve diyetisyenden aynı zamanda dengeli kilo verdirici diyetler sağlanır. Bedeni sıkan kıyafetler de reflüyü artıran sebepler arasında yer alır. Şeker hastalarında da mide boşalma problemleri olabilir ve reflü artabilir.